REALNO UPADANJE

Upokojenci, brez usklajevanja pokojnin tudi v 2014 in 2015

Objavljeno 03. oktober 2013 18.19 | Posodobljeno 03. oktober 2013 12.54 | Piše: A. L.

Predsednik komisije za nadzor javnih financ, opozicijski poslanec Andrej Vizjak, pravi, da je tako predvideno.

LJUBLJANA – »Kolikor sem seznanjen, se tudi v 2014 in 2015 ne predvideva usklajevanja pokojnin,« je danes povedal predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Vizjak, ob tem pa opozarja, da pokojnine realno upadajo.

Direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) Marijan Papež ugotavlja, da se utegne odstotek (razmerje med pokojninami in povprečnimi plačami), če se pokojnine ne bodo nižale, povprečne plače pa, odstotek zvišati, a to ne bo pomenilo, da si bodo lahko upokojenci kaj več privoščili.

Sicer imamo v Sloveniji 832 tisoč zavezancev, ki vplačujejo v pokojninsko blagajno, in 603 tisoč upokojencev, ki denar koristijo. Za bolj zanesljivo delovanje blagajne bi morali imeti kakšnih 50 tisoč delovnih ljudi več.

S certifikatom do podatkov

V Zpizu poteka prenos podatkov v relacijsko zbirko, kar je podlaga, da bodo do konca leta omogočili informativno osebno evidenco. V zbirki podatka ne bo, če ga na Zpizu niso dobili. Prek certifikata bo imel vsak zavezanec vpogled v to evidenco. Zakaj je to pomembno? Ker je zase vsak najboljši »kontrolor«, pravi Papež in dodaja, da se bodo »na ta način izognili situacijam, ko je nekdo po 30, 40 letih dela ugotovil, da je imel leta 1985 višji dohodek«.

Poleg tega Papež dodaja, da bo 2015 vsak, ki bo star 58 let, dobil informacijo, kdaj lahko gre v pokoj in kakšna bi bila višina pokojnine. Sicer pa se bodo povezali z Dursom in bodo čez nekaj let dobivali podatke neposredno od njih. Od poslancev pa je odvisno, ali bodo tako dikcijo zakona sprejeli.

Deli s prijatelji