VARČEVANJE

Upokojencem od leta 2010 vzeli že 194 milijonov evrov

Objavljeno 17. junij 2013 15.50 | Posodobljeno 17. junij 2013 15.50 | Piše: STA, A. L.

Bratuškova opozarja, da letos ne bo nižanja pokojnin, da pa se utegnejo znižati naslednje leto.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V letu 2013 vlada ne načrtuje nobenih dodatnih varčevalnih ukrepov na področju pokojnin, je v DZ povedala predsednica vlade Alenka Bratušek. Za leto 2014 pa premierka ni prepričana, da posegov v pokojnine ne bo, a pri tem zagotavlja, da bodo ustavni.

Varčevanje pri upokojencih možno naslednje leto

Po besedah premierke si bo vlada tudi v letu 2014 prizadevala za vzdržnost pokojninske blagajne. »Cilj vlade je, da bi se izognili poseganju v pravice upokojencev, a glede na razpravo v DZ – da je boljše posegati v pravice kot dvigovati davke – nisem prepričana, da se bomo temu lahko izognili,« je povedala v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine Desusa Franca Jurše. A je premierka pri tem tudi obljubila, da bo vsakršen poseg, če se bo leta 2014 že zgodil, ustaven.

Upokojencem pobrali že 194 milijonov evrov

Opisala je tudi dosedanje varčevanje na račun upokojencev. Kot je dejala, so bili od leta 2010 do 2012 sprejeti ukrepi, s katerimi se je posegalo v pokojnine na način, da se pokojnine niso usklajevale v tolikšni meri, kot je to določala temeljna zakonodaja. Prihranek na račun upokojencev je po besedah premierke v letih 2010 do vključno 2012 znašal okoli 194 milijonov evrov, od tega pa gre večina, 140 milijonov evrov, na račun nepolnega usklajevanja pokojnin, ostalo pa na račun znižanega izplačila letnega dodatka.

To po besedah Bratuškove kaže, da so upokojenci prispevali svoj del k varčevanju, po njenih besedah pa je tudi res, da se pokojnine v nasprotju s plačami v javnem sektorju v tem času niso zniževale.

Franc Jurša pa je v svojem vprašanju med drugim poudaril, da Desus nikakor ne bo pristal na znižanje pokojnine – ne v letošnjem ne v prihodnjem letu.

Deli s prijatelji