(NE)UPRAVIČEN GNEV

Upokojence in sindikate strah, da bo politika kradla

Objavljeno 16. julij 2012 17.19 | Posodobljeno 16. julij 2012 17.19 | Piše: D. P., STA

Uporabili bodo vsa sredstva, ki so na voljo, da do zdaj predlaganih sprememb ne pride.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Predstavniki Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) in Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so predstavili več zahtev za spremembe vladnega predloga zakona o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga. Med drugim zahtevajo, da bo Kad samostojna pravna oseba, saj se bojijo političnega poseganja v pokojninsko blagajno. Za to so se pripravljeni boriti z vsemi možnimi sredstvi.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil podpredsednik ZDUS Mirko Miklavčič, so v zvezi zaskrbljeni, ker je predlog zakona nevaren za del rezerv, ki jih ima pokojninska blagajna v Kapitalski družbi (Kad).

Prijel se je za žep

»Ker se to združuje v holding, v katerem bodo slabe naložbe in luknja za razne oškodovance, smo proti temu. Kad mora biti samostojen, naj deluje po današnjem zakonu – glede namembnosti, lastništva in uporabe teh sredstev,« je dejal Miklavčič.

»Ko danes slišim za holding, je prva intuitivna reakcija, da se primem za žep,« je dejal predsednik KSJS Branimir Štrukelj. Prepričan je, da se morajo državljani zavzeti za to, da bo 10, 11 milijard evrov državnega premoženja, ki naj bi šlo na holding, pod natančnim nadzorom tistih, ki so upravičeni do posameznih delov premoženja, in same družbe.

Bo premoženje varno?

Po njegovih besedah se je treba vprašati, ali bo premoženje upokojencev, javnih uslužbencev in drugih upravičencev v holdingu varno, glede na to, da obstaja luknja pri izplačilu denacionalizacijskih obveznosti, ki morajo biti poplačane v naslednjih letih, pa zanje ni denarja, in da se bodo na holding prenesle slabe terjatve bank.

Gre za nadaljnje razlastninjenje upokojencev, saj se ne zagotavlja avtonomnega razpolaganja s sredstvi, zbranimi za pokojnine, prav tako upokojenci ne bodo prisotni pri njihovem upravljanju, je poudaril sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Miloš Mikolič.

Izvršni sekretar za ekonomsko področje pri ZSSS Ladi Rožič pa je opozoril, da je predlog zakona poln napak, ki jih bo treba popravljati z dopolnili. O Modri zavarovalnici tako denimo na enem mestu govori kot o odvisni družbi, v drugem pa jo k holdingu že pripaja kot ostalo premoženje, je zatrdil.

Branili bodo svoj interes

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je predstavil poenotene zahteve ZSSS, KSJS in ZDUS. Po njegovih besedah zahtevajo, da bo Kad samostojna pravna oseba – lahko tudi znotraj holdinga – in bo ohranil avtonomijo,

ZSSS, KSJS in ZDUS zahtevajo tudi korekcijo predlagane strukture nadzornega sveta holdinga. Ta mora izražati interese vseh. Glede na grožnjo, da se bodo prek holdinga sanirala banke in da se bo nanj zvrnilo ogromno slabih terjatev bank in drugega slabega premoženja, se danes zbrani predstavniki sindikatov in upokojencev vprašujejo, kje se bo vzel denar za sanacijo.

Na vprašanje, kaj bodo storili, če vlada njihovih zahtev ne bo upoštevala, je Miklavčič odgovoril, da bodo uporabili vsa sredstva, ki so na voljo, da do zdaj predlaganih sprememb ne pride. Štrukelj je dodal, da ne bodo pristali na tak trik kot pri zakonu za uravnoteženje javnih financ ('da se mudi') in da se lahko vse sesuje.

Deli s prijatelji