BOLJŠE RAZMERE

Upanje za Slovence? Brezposelnih manj, plače pa višje

Objavljeno 10. september 2014 15.06 | Posodobljeno 10. september 2014 15.09 | Piše: STA, A. K.

Na trgu dela so se razmere nekoliko izboljšale, gospodarstvo pa še vedno stagnira.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V Sloveniji se je v drugem letošnjem četrtletju ob rasti gospodarske aktivnosti nadaljevalo povečevanje števila delovno aktivnih, in sicer za 0,5 odstotka. Število registriranih brezposelnih se zmanjšuje od marca, opazneje pa se je zmanjšalo avgusta, ko je bilo konec meseca v evidenci brezposelnih prijavljenih 114.784 oseb, kar je za 1,6 odstotka manj kot avgusta lani.

Povečanje števila delovno aktivnih je bilo zlasti v posameznih dejavnostih tržnih storitev, kjer izstopajo zaposlovalne dejavnosti, in v javnih storitvah. »Velik porast delovno aktivnih v zaposlovalnih dejavnostih bi lahko povezovali z okrepljeno aktivnostjo v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih,« so izpostavili v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Gospodarstvo stagnira

Gospodarska rast evrskega območja je v drugem četrtletju stagnirala. Gibanje kazalnikov razpoloženja kaže, da se bo nizka stopnja aktivnosti nadaljevala tudi v naslednjem četrtletju. Bruto domači proizvod v Sloveniji je bil v drugem četrtletju ob nadaljevanju rasti izvoza in gradbenih investicij, vezanih na sredstva EU, medletno večji za 2,9 odstotka. Nadaljevali sta se razmeroma visoka medletna rast izvoza in rast domače potrošnje.

Višja povprečna bruto plača

Povprečna bruto plača na zaposlenega, ki se od sredine lanskega leta nekoliko zvišuje, se je v drugem četrtletju zvišala za 0,4 odstotka. K temu sta tokrat enako prispevala oba sektorja, zasebni in javni. »Po dveh letih se letos povprečna bruto plača znova krepi tudi v javnem sektorju,« so navedli v Umarju in pojasnili, da »se je ob rasti v javnih družbah v drugem četrtletju opazneje zvišala v sektorju država, zlasti zaradi zadržanih izplačil«.

Deli s prijatelji