PROTEST

Univerze prekinile predavanja

Objavljeno 30. november 2012 19.25 | Posodobljeno 30. november 2012 19.24 | Piše: P. J., STA

Sviz je prepričan, da bodo varčevalni ukrepi ogrozili obstoj javnega šolskega prostora.

Prekinjen študijski proces na fakultetah.

LJUBLJANA, MARIBOR, KOPER – Na treh slovenskih javnih univerzah so se začeli protesti proti načrtovanim rezom v visoko šolstvo. Predavanja in druge dejavnosti bodi prekinili za eno uro. Poziv k protestu so univerze objavile na svoji spletni strani pod naslovom Danes je prvi dan upora slovenskih univerz. Protest podpira tudi sindikat Sviz.

Protestirajo študentje in profesorji

V znak protesta na večini članic Univerze v Ljubljani potekajo akademski zbori, na katerih dekani zaposlene in študente seznanjajo s posledicami, ki bodo nastale, če bo sprejet predlagani proračun za leti 2013 in 2014.

Kot so na spletni strani zapisali, protestirajo proti še globljim finančnim rezom v visoko šolstvo in znanost, proti slabitvi razvojnih potencialov Slovenije, proti nadaljnji drobitvi visokošolskega prostora in odtekanju davkoplačevalskih sredstev v zasebne žepe in proti šolninam. Ne bodo dopustili, da bi študij postal privilegij bogatih, in ne bodo dopustili, da zaradi nepremišljenih potez oblasti propade kakovostno javno šolstvo, so še zapisali.

Prizadevajo si za družbo znanja, za ustvarjalne in inovativne javne univerze in visoke šole, za razvoj kakovosti, za trajnostne in družbeno odgovorne univerze, za dolgoročno stabilno financiranje, ki nam bo omogočalo enakopravno delovanje v mednarodnem prostoru, za prihodnost naših študentov, za prihodnost Slovenije, so zapisali.

Sviz jih podpira

Današnji protest univerz v celoti podpira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Sindikat je že večkrat javno opozoril, da so predlagani varčevalni ukrepi slovenske vlade, ki najbolj drastično posegajo v izobraževanje, znanost in kulturo, povsem nerazumni in destruktivni.

Varčevalni ukrepi, ki so najgloblji in najmanj premišljeni prav na področju raziskovalne dejavnosti (20-odstotno zmanjšanje sredstev v letu 2013) in visokega šolstva (osem odstotkov), slabijo razvojne potenciale naše države in resno ogrožajo obstoj javnega visokošolskega prostora, medtem ko obenem navajajo k odtekanju davkoplačevalskih sredstev v zasebne žepe in uvajanju šolnin, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sviz podpira protest proti drastičnemu varčevanju na znanju in prizadevanja univerz za družbo znanja, za ustvarjalne in kakovostne javne univerze in visoke šole, za prihodnost naših študentov in bo s svojimi člani aktivno sodeloval pri nasprotovanju predlaganim uničevalnim varčevalnim ukrepom.

Omenjeni sindikat bo tudi v prihodnje podpiral »slovenske univerze, ki bodo po potrebi stopnjevale upor in izvedle druge protestne aktivnosti, če bo vlada nerazumno vztrajala pri svojih proračunskih predlogih, načrtnemu uničevanju znanja in amputaciji kritične misli v naši državi«.

Deli s prijatelji