SLOVO

Umrla je Zdenka Cerar

Objavljeno 29. avgust 2013 11.59 | Posodobljeno 29. avgust 2013 13.35 | Piše: S. N.

Poslovila se je po dolgotrajni bolezni.

Zdenka Cerar ni več podpredsednica LDS, ostaja pa v stranki

LJUBLJANA – V 72. letu starosti je včeraj umrla pravnica in političarka Zdenka Cerar, je poročal Žurnal24.si. Cerarjeva, ki se je rodila 17. septembra 1941 v Ljubljani, je izgubila boj z boleznijo, s katero se je bojevala že dlje časa. 

Diplomirala je 1966 na ljubljanski pravni fakulteti. Leta 1969 se je zaposlila na tožilstvu, kjer je bila namestnica občinskega (do 1974), okrožnega oziroma temeljnega javnega tožilca (1974–1981), namestnica višjega tožilca v Ljubljani (1981–1995) ter vrhovna državna tožilka na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije (1995–1999), kasneje pa tudi generalna državna tožilka RS (1999–2004). Bila je prva ženska v zgodovini Jugoslavije in Slovenije, ki je zasedla ta položaj.  

V LDS se je vključila v novembru 2004 in od tedaj je bila ena vidnejših članic stranke ter tudi njena podpredsednica, s položaja pa je odstopila septembra 2011. Med 20. aprilom in 3. decembrom 2004 je bila ministrica za pravosodje.

Življenje zaznamovano s športom

Zdenka Cerar je bila poročena z legendarnim telovadcem in olimpionikom Mirom Cerarjem, s katerim sta se poznala še iz srednješolskih dni in sta se – potem ko ju je združila ljubezen do telovadbe – tudi uradno zavezala k skupnemu življenju s poroko leta 1963. Zakoncema Cerar so se rodili trije otroci in šest vnukov.

Bila je dvakratna mladinska državna prvakinja Jugoslavije v gimnastiki in članica državne reprezentance, po končanem tekmovalnem obdobju pa je delovala kot trenerka in sodnica.


LDS: Pustila je pečat in sled, ki ne bosta nikoli izbrisana

Ob smrti nekdanje podpredsednice se je oglasil tudi predsednik stranke LDS Anton Anderlič. »V LDS se bomo Zdenke Cerar spominjali po njeni srčnosti, po občutku za pravičnost, resnicoljubnost in poštenost. Njena vera v dobro vseh ljudi in zavezanost k iskanju kompromisov sta najbolj zaznamovali njeno politično in siceršnje delovanje. Njena modrost in neizmerna energija, ki jo je vlagala v svoje delo, sta v stranki in državi pustili pečat in sled, ki ne bosta nikoli izbrisana. Ostala pa bo zapisana v mislih vseh, ki smo jo imeli priložnost poznati.« 

 

Deli s prijatelji