SLOVO

Umrl televizijski komentator Marko Rožman

Objavljeno 18. oktober 2012 16.01 | Posodobljeno 18. oktober 2012 16.01 | Piše: T. L., STA

Začrtal je smernice slovenskega televizijskega športnega novinarstva, pod njegovim vodstvom pa je zraslo nekaj novinarskih generacij.

Marko Rožman.

LJUBLJANA – V 83. letu je umrl športni novinar, televizijski komentator in urednik Marko Rožman. Kot so zapisali na spletni strani Radiotelevizije Slovenija, je Rožman začrtal smernice slovenskega televizijskega športnega novinarstva, pod njegovim vodstvom pa je zraslo nekaj novinarskih generacij.

Z olimpijskih iger je poročal 21-krat

Rožman je bil v obdobju med letoma 1952 in 1958 novinar pri športnem tedniku Polet, delal je tudi na Radiu Ljubljana, večino poklicne kariere pa je preživel kot novinar in urednik na Televiziji Ljubljana. Do leta 1992 je opravil več kot 1000 prenosov in poročal z olimpijskih iger, in sicer kar 21-krat.

Za svoje delovanje je med drugim prejel tudi Bloudkovo nagrado, slovenski televizijski gledalci pa so si ga zapomnili predvsem kot nepogrešljiv glas pri atletskih in smučarskih prenosih. Komentiral je tudi tekmo med Jugoslavijo in ZDA na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani.
 

Deli s prijatelji