SLOVO

Umrl slovenski operni pevec, ki je prepeval med možgansko operacijo

Bolezen je bila močnejša od slovenskega tenorista. Za njim žalujejo vsi, ki so uživali ob njegovem petju.
Fotografija: Fotografija je simbolična.  FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična.  FOTO: Getty Images/istockphoto

V 49. letu starosti je umrl slovenski operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne. Opernemu petju se je posvetil po študiju politologije. Petje je študiral na konservatoriju v Amsterdamu, kjer je leta 2008 tudi magistriral, kot solist pa je nastopal s številnimi orkestri in priznanimi ansambli.

Tenorist je imel dlje hude zdravstvene težave, ki so bile zanj tudi usodne. Leta 2015 je na youtubu objavil pretresljiv posnetek težke operacije na možganih, med katero je bil buden in je prepeval.

Z operacijo so mu takrat odstranili zelo agresiven rakav tumor, a se je bolezen vrnila. S tem, ko je med operacijo prepeval, je nevrološka ekipa nadzorovala sposobnost vokalizacije in poskušala preprečiti morebitne v nezavesti nezaznavne poškodbe možganov. Med posegom je prepeval svojo najljubšo melodijo v različnih oktavah. Izbral je pesnitev Gute Nacht Franza Petra Schuberta.

Najbolj dramatičen del operacije je bil, ko je Ambrož za trenutek nehal peti. Zdelo se je, da se bo vsak čas pogreznil v globoko nezavest, a se mu je uspelo zbrati in peti naprej. »Mislim, da mi je kirurg med operacijo za trenutek prekinil povezave v možganih tako, da nisem več mogel nadzorovati svojega jezika. Občutek je bil zelo čuden. A od tedaj je minilo že leto dni brez težav, tako da sem lahko nadaljeval poklicno kariero,« je takrat povedal pevec.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije