SLOVO

Umrl je Viktor Blažič

Objavljeno 27. junij 2014 16.14 | Posodobljeno 27. junij 2014 16.14 | Piše: STA, K. K.

Novembra lani ga je predsednik republike Borut Pahor za novinarsko delo odlikoval z redom za zasluge.

LJUBLJANA – V 87. letu starosti je umrl novinar in publicist Viktor Blažič, poročajo mediji. Novembra lani ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge za novinarski in publicistični prispevek pri vzpostavljanju svobodnih in demokratičnih temeljev slovenske družbe in njenega medijskega prostora

Blažič se je pri šestnajstih letih pridružil partizanom, po vojni pa je postal novinar. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil član uredniškega odbora Perspektiv. Leta 1968 je v Delu na noge postavil založniški oddelek, a so ga ukinili zaradi ponatisa spominov vohuna Vladimirja Vauhnika, Blažiča pa premestili na redaktorsko mesto v centralni redakciji, poročajo mediji.

Leta 1976 je bil aretiran in zaradi »verbalnega delikta« po zloglasnem 133. členu obsojen na dve leti zapora. V času slovenske demokratizacije je bil član odbora za varstvo človekovih pravic, nato med ustanovitelji slovenskega krščanskega socialnega gibanja, iz katerega je nastala stranka krščanskih demokratov (SKD) in v okviru katere se je zavzemal tudi za plebiscit za samostojno Slovenijo. Ves čas je bil ploden publicist.

Deli s prijatelji