ANTROPOLOG

Umrl je Stane Južnič

Objavljeno 06. november 2013 17.03 | Posodobljeno 06. november 2013 17.04 | Piše: K. K.

Bil je dekan Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Fakulteta za družbene vede bo slovo upokojenega profesorja obeležila z žalno sejo.

KOSTEL, LJUBLJANA – »Z žalostjo vas obveščamo, da je preminil spoštovani kolega, zasl. prof. dr. Stane Južnič,« so objavili na spletni strani Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani. Pogreb bo v soboto, 9. novembra, ob 13. uri v Fari (občina Kostel).

Starosta socialne in politične antropologije

Zaslužni profesor Južnič se je na VŠSPN (Visoka šola za sociologijo, politične vede in novinarstvo, preimenovana v Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) leta 1970 in v FDV leta 1991) zaposlil leta 1967. V letih 1976 in 1977 je bil dekan fakultete. Leta 1974 je bil izvoljen v rednega profesorja, poučeval pa je predmeta socialna in politična antropologija ter novejša politična zgodovina z zgodovino delavskega gibanja. Z znanstvenoraziskovalnim delom se je začel ukvarjati že v službi Zveznega sekretariata za zunanje zadeve. Na Inštitutu za mednarodno politiko in gospodarstvo v Beogradu je sistematično proučeval Latinsko Ameriko in se ukvarjal s širšimi problemi dežel v razvoju.

Rezultati njegovega dela so skoncentrirani v dveh knjigah o Latinski Ameriki in večjem številu monografij. Na FDV velja za pionirja in starosto proučevanja in poučevanja socialne in politične antropologije. Žalna seja bo v četrtek, 14. novembra, ob 13. uri v senatni sobi FDV.

Deli s prijatelji