SLOVO

Umrl je Marijan Kramberger

Objavljeno 26. avgust 2015 11.46 | Posodobljeno 26. avgust 2015 11.46 | Piše: STA, K. K.

Bil je član nekdanje legendarne mariborske peterice, v katero so spadali še France Forstnerič, Drago Jančar, Andrej Brvar in Tone Partljič.

V 78. letu starosti je umrl literarni zgodovinar, esejist, pesnik, pisatelj, publicist in urednik Marijan Kramberger, poroča Večer. Bil je član nekdanje legendarne mariborske peterice, v katero so spadali še France Forstnerič, Drago Jančar, Andrej Brvar in Tone Partljič. Skupaj so leta 1973 izdali znameniti zbornik Skupaj. Z zbornikom je peterica želela na manifestativen način pokazati, da se da dobro in sodobno pisati tudi zunaj nacionalnega središča.

Kramberger se je rodil leta 1938 v Mariboru, kjer je tudi obiskoval klasično gimnazijo. Na ljubljanski filozofski fakulteti je leta 1962 diplomiral iz primerjalne književnosti. Med letoma 1963 in 1965 je bil urednik pri založbi Obzorja Maribor.

Začetki njegovega literarnega ustvarjanja so vezani na liriko. V letih 1956–1962 je pesmi, črtice in eseje objavljal v Mladih potih.

Poezijo je izdal leta 1962 v knjižnem prvencu Pesmi 1961. V esejih o literaturi in družbenopolitičnih tekstih je opisoval človeka državljana, ki ga prizadevajo aktualne dileme družbe, na katere gleda s stališča, ki je v nasprotju s tradicionalno slovensko miselnostjo. Med drugim podpisuje eseje Državljan te dežele, Lovec na homokumulate, Brez mene.

V knjižni obliki je izdal literarnozgodovinsko interpretacijo Visoške kronike. Poleg tega je prevajal pesmi iz nemščine oziroma srbohrvaščine v slovenščino.

Deli s prijatelji