V SLOVO

Umrl je Jože Trontelj

Objavljeno 09. december 2013 15.47 | Posodobljeno 09. december 2013 15.47 | Piše: P. J.

Predsednik Sazuja je umrl v 75. letu starosti.

Jože Trontelj se je poslovil v 75. letu starosti.

LJUBLJANA – V 75. letu starosti je danes zjutraj umrl Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu), poroča Siol.

Trontelj je bil v Sazuju dejaven vse od leta 1991, ko je bil vanj izvoljen. Leta 2002 je postal podpredsednik, leta 2008 pa še predsednik. Od leta 1995 je bil predsednik komisije za medicinsko etiko, bil je tudi slovenski delegat v usmerjevalnem odboru za bioetiko Sveta Evrope. Še posebno je bil aktiven na področju protokola o etiki biomedicinskega raziskovanja na ljudeh. Sodeloval je tudi pri izdelavi konvencije o varstvu človekovih pravic in dostojanstva človeškega bitja v zvezi z uporabo biologije in medicine. Ukvarjal se je s perečimi vprašanju na področju bioetike, med temi so bila zlasti izpostavljena vprašanja o problemu zdravniškega odločanja ob koncu življenja in raziskovanje vloge podajanja vrednosti v šolski vzgoji in izobraževanju.

Bil je član strateškega sveta vlade za kulturo, izobraževanje in znanost. Od leta 2010 je bil član stalnega odbora za znanost in etiko pri ALLEA, generalni sekretar Unesca ga je leta 2010 imenoval za člana mednarodnega odbora za bioetiko IBC.

Za svoje raziskave je prejel več nagrad, leta 2009 pa je prejel tudi državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Deli s prijatelji