NAJ POČIVA V MIRU

Umrl je igralec Stane Leban

Objavljeno 12. junij 2013 16.19 | Posodobljeno 12. junij 2013 16.19 | Piše: A. L.

Njegov kreativni prispevek je izjemno dragocen in neizbrisen, saj je kot ena osrednjih osebnosti novogoriškega gledališča, kot igralec in vztrajni entuziast, ogromno pripomogel k umetniški rasti v vseh treh obdobjih.

Stane Leban s soigralci.

»Zapustil nas je dolgoletni sodelavec igralec Stane Leban. Ohranjamo ga v naših srcih!« so objavili na spletni strani SNG Nova Gorica. Pokojni je lani za življenjsko delo prejel primorsko gledališko nagrado tantadruj.

V filmu Cvetje v jeseni je igral Jakopina.

Stane Leban (78) je bil 55 let kot igralec angažiran v novogoriškem gledališču, sprva kot honorarni sodelavec, nato stalni član, po upokojitvi pa kot redni gost umetniškega ansambla, so zapisali na spletni strani omenjenega gledališča. Žirija, ki mu je podelila tantadruja, je takrat obrazložila: »V zgodovini gledališča, ki je uspešno prebrodilo krize odraščanja, je bila njegova prisotnost mogoče v javnosti manj izpostavljena, kot je bila dejansko pomenljiva. Njegov kreativni prispevek je izjemno dragocen in neizbrisen, saj je kot ena osrednjih osebnosti novogoriškega gledališča, kot igralec in vztrajni entuziast, ogromno pripomogel k umetniški rasti v vseh treh obdobjih – od samih začetkov snovanja v Goriškem gledališču prek profesionalizacije in uveljavitve v Primorskem dramskem gledališču do pridobitve statusa institucije nacionalnega pomena in preimenovanja v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.«

V dobrega pol stoletja je sooblikoval več kot sto petdeset predstav novogoriškega gledališča.

Deli s prijatelji