SLOVENIST

Umrl je France Vrbinc

Objavljeno 04. april 2016 16.25 | Posodobljeno 04. april 2016 16.25 | Piše: STA, S. U.

V 93. letu starosti.

CELOVEC – V 93. letu starosti je v petek ponoči na svojem domu v Srejah umrl slovenist France Vrbinc, so sporočili iz Kluba koroških Slovencev v Ljubljani. Januarja letos je prejel Tischlerjevo nagrado za »vztrajno skrb za lepo slovenščino in uveljavljanje knjižnega jezika v javnosti«, je pisalo v utemeljitvi.

Nagrado, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ), je prejel tudi za prizadevanja za vključitev slovenskih laičnih kristjanov v Cerkev in družbo.

France Vrbinc je bil rojen v Šmarju blizu Ljubljane, med drugo svetovno vojno je izkusil različne vojske, po njej pa se je preselil na avstrijsko Koroško. Študiral je klasično filologijo, pozneje slavistiko, primerjalno jezikoslovje in vzhodne študije v Gradcu. Dolgo je služboval pri Mohorjevi v Celovcu in na slovenskem programu ORF.

Pred dnevi je izšla tretja knjiga njegovih jezikovnih kotičkov, ki so izhajali v cerkvenem tedniku Nedelja in jih v knjižni obliki izdaja celovška Mohorjeva. Kot je ob prejemu Tischlerjeve nagrade o njih povedal za spletno izdajo časnika Delo, jih je pisal 25 let, da bi se ljudje mimogrede seznanili z nekaterimi jezikovnimi pravili in se navdušili nad lepoto slovenščine – maternega jezika.

Vrbinca bodo pokopali v petek v Škocjanu.

image
Tischlerjevo nagrado (podeljujeta jo Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike) je letos prejel slovenist dr. France Vrbinc, 92-letnik (v sredini). Foto: Press Release

 

Deli s prijatelji