BIL JE V KOMI

Umrl je Ariel Šaron

Objavljeno 11. januar 2014 14.49 | Posodobljeno 11. januar 2014 14.50 | Piše: STA, P. J.

Leta 2006 ga je zadela možganska kap, od katere si ni opomogel.

JERUZALEM – V 86. letu starosti je umrl nekdanji izraelski general in premier Ariel Šaron. Umrl je zaradi odpovedi vitalnih organov, pri čemer je zadnjih osem let preživel v komi.

Šarona je 4. januarja 2006 sredi kampanje pred volitvami, na katerih so pričakovali njegov vnovični vzpon na premierski stolček, zadela možganska kap. Odtlej je bil v komi, njegovo zdravstveno stanje pa se je drastično poslabšalo po nedavni operaciji. Da so Šaronu šteti dnevi, so bolniški viri razkrili takoj po novem letu.

Šaron, nekdanji general, velja za enega najkontroverznejših izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelski politični sceni.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj. To je bilo še toliko presenetljivejše, ker je v preteklosti veljal za enega izmed pionirjev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih.

Deli s prijatelji