SLOVO

Umrl igralec Polde Bibič

Objavljeno 13. julij 2012 14.02 | Posodobljeno 13. julij 2012 15.33 | Piše: T. L.

Imel je bogato filmsko in gledališko kariero, nepozabna pa je njegova vloga v ljubezenskem filmu Cvetje v jeseni.

Polde Bibič.

MEDVODE – Legendarni igralec Polde Bibič, ki se je v spomin ljubiteljev filma zapisal predvsem po vlogi v ljubezenskem filmu Cvetje v jeseni, v katerem je zaigral še z eno filmsko in gledališko legendo, Mileno Zupančič, je umrl v 80. letu starosti, poroča Večer. Žalostno novico so potrdili tudi v domu za starejše občane, kjer je Bibič živel zadnjih nekaj let. V zadnjih mesecih so ga pestile hude zdravstvene težave.

Njegova prva gledališka premiera je bila v SNG Drama v Ljubljani, najuspešnejša filmska vloga je bil lik Ata v filmu Moj ata, socialistični kulak, nepozabno vlogo pa je skupaj z Mileno Zupančič ustvaril v ljubezenskem filmu Cvetje v jeseni. Njegov bogati opus obsega gledališke, filmske, televizijske vloge, zvočne posnetke in radijske vloge. Na ljubljanski AGRFT je bil Polde Bibič tudi predavatelj dramske igre.

Bibič, sicer dolgoletni član ansambla ljubljanske Drame (upokojil se je leta 1995), je bil dobitnik najprestižnejših kulturnih in gledaliških priznanj, Prešernove in Župančičeve nagrade ter Borštnikovega prstana, leta 1996 pa je med drugim prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije, ki ga podeljuje predsednik Republike Slovenije. 

 

Deli s prijatelji