ŽALNA SEJA

Umorjenemu Jamniku v slovo: Čutim, kot da sem izgubil sina

Objavljeno 24. december 2014 18.51 | Posodobljeno 24. december 2014 18.51 | Piše: STA, T. L.

Znanstvena in akademska javnost ter sodelavci Kemijskega inštituta so se poslovili od Jamnika.

Janko Jamnik.

LJUBLJANA – Na Kemijskem inštitutu je bila danes žalna seja za umorjenim direktorjem Jankom Jamnikom. Sodelavci in znanstvena skupnost so se v tišini poslovili od izjemnega človeka. Goste in Jamnikovo soprogo je nagovoril akademik Janez Levec, ki je povedal, da so izgubili dobrega kolega, prijatelja ter sočutnega sodelavca, so sporočili z inštituta.

Smrt ga je doletela sredi ambicij

»Janko je imel izjemno visoke delovne in etične standarde, spodbujal je k sodelovanju in cilju, da bi Kemijski inštitut postal ena izmed najuglednejših znanstvenoraziskovalnih institucij v Evropi. Odšel je v času, ko si je inštitut prizadeval za vstop v družino institucij Maxa Plancka, imenovano Max Planck Geselschaft,« je poudaril Levec in dodal, da ga je »težka smrt doletela sredi ambicij«.

Na inštitutu si bodo po besedah Levca močno prizadevali, da bodo »stopali po njegovi poti in nadaljevali njegovo vizijo«.

Jamnikov tesni sodelavec in prijatelj Miran Gabršček je omenil pokojnikovo iskrivost, raziskovalno strast, odločenost in ciljno usmerjenost. Prebral je tudi pismo eminentnega znanstvenika Joachima Maierja, Jamnikovega mentorja in prijatelja z Inštituta Maxa Plancka, ki je med drugim napisal: »Čutim, kot da sem izgubil sina. Občudoval sem njegovo pokončnost, iskrenost in delavnost. Na Inštitutu Maxa Plancka ga je vedno čakala pisarna s povabilom za znanstveno delo.«

Svoje misli sta v spomin na Jamnika v kratka govora strnila tudi Gregor Anderluh in direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, ki je zbrane nagovoril tudi v imenu Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS).

Jamnikovo mesto začasno Levcu 

Žalno sejo je sklenil Levec, ki bo do imenovanja novega direktorja opravljal funkcijo v. d. direktorja. Kot so pojasnili na Kemijskem inštitutu, bo postopek za novega direktorja predvidoma izveden v roku štirih mesecev.

Jamnik je v petek umrl za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu 16. decembra zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na ljubljanskem Viču. Preiskava smrti direktorja Kemijskega inštituta je policijo privedla do osumljenca. Ovadeni je v sodnem pridržanju, za umor v času kaznivega dejanja pa nima alibija. Policija meni, da ima dovolj dokazov, da ga utemeljeno sumi umora.

Deli s prijatelji