NE SPREGLEJTE

Umori brez morilca – posebna izdaja Slovenskih novic

Objavljeno 20. oktober 2016 19.34 | Posodobljeno 28. oktober 2016 13.14 | Piše: E. N.

Veste, da je kup umorov ostalo neraziskanih? Da se med vami vsak dan sprehajajo morilci, ki jih roka pravice ni dosegla? O tem pišemo in raziskujemo v novi, posebni izdaji Slovenskih novic, ki jo preprosto morate imeti.

Kovinski obesek zlate barve je Šabnam rešil življenje. Fotografija je simbolična.

Slovenska statistika nasilnih kaznivih dejanj, opredeljenih kot umor, uboj, poskus umora, napeljevanje ali pomoč pri dejanju, je od osamosvojitve Slovenije do danes kar precej zajetna. V petindvajsetih letih je bilo 1598 takih dejanj. Policija jih je večino uspešno preiskala, kljub temu pa iz obdobja od 1991 do 2015 – po najnovejših uradnih podatkih – policija obravnava še šestindvajset (26) neraziskanih umorov in ubojev.

Poleg tega obravnava še vsaj štiri (4) smrtne primere, ki so posledica povzročitve telesnih poškodb, in najmanj šest (6) primerov pogrešanih oseb, za katere obstaja sicer še nepotrjen sum umora. Torej ostaja skupaj najmanj šestintrideset (36) tragičnih in krvavih zgodb brez epiloga.

Številni neraziskani umori so pozabljeni

Preiskave vseh teh primerov še potekajo, zagotavljajo pri Generalni policijski upravi. »Ko se pojavijo kakšne nove metode odkrivanja oziroma kar koli, kar bi lahko pomagalo pri preiskavah, gremo znova skozi te stare primere in pogledamo, ali se da še kaj dopolniti. Sodelujemo tudi s tujino,« pravi Damjan Miklič, višji kriminalistični inšpektor na oddelku za krvne in seksualne delikte uprave kriminalistične policije.

Številna od teh dejanj so v javnosti že pozabljena, mi pa smo se lotili obnove. Na policijskih upravah po Sloveniji smo poskušali poiskati odgovore na doslej neodgovorjena vprašanja o dolgotrajnih preiskavah. Znano je, da radovedneže največkrat odpravijo z odgovorom »V interesu preiskave ne dajemo izjav!«, z nami pa so bili prizanesljivejši in izvedeli smo kar nekaj novih dejstev o posameznih nepojasnjenih umorih.

imagePosebna izdaja Slovenskih novic »Umori brez morilca« je že v prodaji na vseh večjih prodajnih mestih.


Ne želite vsako jutro v mrazu hoditi do trafike po najbolj priljubljen časnik na Slovenskem? Naj vam dostavljavec Slovenske novice vsako jutro prinese v vaš poštni nabiralnik: pokličite našo naročniško službo na 080 11 99 ali jim pišite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.image. Za vse ostalo bomo poskrbeli mi.
 

 

Deli s prijatelji