IZBOLJŠANA NAPOVED

Umar: Več bomo trošili

Objavljeno 21. september 2015 14.10 | Posodobljeno 21. september 2015 14.10 | Piše: K. K.

Spomladi je napovedoval 2,4-odstotno rast, zdaj pričakuje 2,7-odstotno.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v jesenski napovedi izboljšal napoved gospodarskih gibanj za letos. Spomladi je napovedoval 2,4-odstotno rast, tokrat pričakuje 2,7-odstotno. V prihodnjih dveh letih bo ta 2,3-odstotna, medtem ko ju je spomladi ocenil na dva odstotka oziroma na 2,1.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Umarja Boštjan Vasle, napoved ohranja usmeritve iz spomladanske napovedi. »Izvoz bo ostal ključni dejavnik gospodarske rasti. Pričakujemo stopnje na ravni petih odstotkov,« je dejal.

Krepila se bo zasebna potrošnja. Po treh letih velikega zmanjšanja je lani spremenila trend v pozitivnega in to pričakujejo tudi letos ter v prihodnjih dveh letih. Nanjo bodo vplivale izboljšane razmere na trgu dela.

»Investicije so agregat, ki med leti precej niha,« je spomnil Vasle. Kot je pojasnil, je to povezano s črpanjem evropskih sredstev. Javne investicije bodo letos ključno prispevale k rasti investicij, medtem ko se zasebne investicije še ne povečujejo. V prihodnjem letu pa bo prišlo do upada javnih investicij, saj črpanje sredstev iz nove evropske finančne perspektive zaradi prehoda še ne bo doseglo visoke stopnje.

Deli s prijatelji