NAPOVED

Umar: Obeta se nam padec za dva odstotka

Objavljeno 21. september 2012 12.11 | Posodobljeno 21. september 2012 13.07 | Piše: P. J. ,STA

Spomladi so predvidevali 0,9-odstotni padec, zdaj so napovedi drugačne.

Vasle spet na čelu Umarja.

LJUBLJANA – Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je dodatno znižal napovedi o gibanju obsega bruto domačega proizvoda (BDP). Namesto spomladi napovedanega 0,9-odstotnega skrčenja gospodarske aktivnosti se nam v letu 2012 obeta padec kar za dva odstotka. Padec bodo povzročili predvsem dejavniki iz domačega okolja.

Obseg zasebne potrošnje se bo znižal

V letu 2013 se bo BDP Slovenije znižal za dodatnih 1,4 odstotka, napoveduje Umar v danes predstavljeni jesenski napovedi gospodarskih gibanj. V letu 2014 bi lahko imeli skromno gospodarsko rast, je na novinarski konferenci v Ljubljani napovedal direktor Umarja Boštjan Vasle. Lani je naša država po podatkih državnega statističnega urada imela gospodarsko rast v višini 0,6 odstotka.

K padcu obsega BDP bodo precej prispevali dejavniki domačega okolja, pozitivno pa bo k rasti še naprej prispeval izvoz, je povedal Vasle. Po skromni rasti v preteklih letih se bo obseg zasebne potrošnje letos znižal prvič od izbruha krize, zaradi javnofinančne konsolidacije se bo vnovič zmanjšala tudi državna potrošnja, medtem ko se bo obseg investicij skrčil že četrto leto zapored – padec bo 9-odstoten.

Rast izvoza, ki je lani znašala sedem odstotkov, bo letos izredno skromna (0,1 odstotka), prihodnje leto pa naj bi se okrepila na 1,9 odstotka, a bo odvisna od razmer na mednarodnih trgih. Ključen za to bo dostop do virov financiranja za podjetja, meni Vasle.

Še več bo brezposelnih

Tako poslabšane bodo tudi razmere na trgu dela. Zaposlenost se bo letos znižala za 1,4 odstotka, prihodnje leto še bolj. V povprečju bo v letu 2013 v Sloveniji 120.000 brezposelnih, napoveduje Umar.

Inflacija Umarja ne skrbi, niti v Sloveniji niti v celotnem evrskem območju. V zadnjem času se letna rast cen giblje okoli 1,5 odstotka, ob koncu leta pa je zaradi vpliva cen energentov in hrane pričakovati še višjo številko. Ob koncu leta 2012 je pričakovati inflacijo v višini 3,3 odstotka, prihodnje leto pa se bo rast umirila.

Deli s prijatelji