MANJ BREZPOSELNIH

Umar napoveduje rast: BDP gor za 2,5 odstotka

Objavljeno 23. december 2014 15.59 | Posodobljeno 23. december 2014 15.59 | Piše: STA, K. K.

Rast izvoza bo letos in tudi prihodnje leto nad pričakovanji, in sicer zaradi ugodnejših pogojev menjave ob izrazitem znižanju cen nafte.

Ibarabe so več let izsiljevale podjetnika.

LJUBLJANA – Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je občutno izboljšal napoved gospodarskih gibanj za letos. Medtem ko je jeseni napovedoval dvoodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), zdaj pričakuje 2,5-odstotno rast. Napovedi za leti 2015 in 2016 je zvišal za 0,4 oz. 0,1 odstotne točke na dva oz. 1,7 odstotka. Kot v danes objavljeni zimski napovedi ugotavlja Umar, glavni dejavnik okrevanja gospodarske aktivnosti ostaja izvoz, ki se povečuje ob sicer šibkem okrevanju v glavnih trgovinskih partnericah in izboljšanju stroškovne konkurenčnosti v menjalnem sektorju, kar se kaže v rasti tržnega deleža.

Nad pričakovanji

Rast izvoza bo letos in tudi prihodnje leto nad pričakovanji, in sicer zaradi ugodnejših pogojev menjave ob izrazitem znižanju cen nafte, bolj pozitiven bo tudi učinek začetka proizvodnje novih modelov avtomobilov. Dodaten dejavnik, ki znatno prispeva k letošnjemu okrevanju gospodarske aktivnosti, je rast javnih investicij, povezanih z okrepljenim črpanjem evropskih sredstev, ki pa naj bi se prihodnje leto upočasnila.

Kljub temu bo rast investicijske potrošnje v obeh letih nekoliko krepkejša od jesenskih pričakovanj, in sicer zaradi večjih investicij v stroje in opremo v povezavi s krepitvijo rasti izvoza in dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih ter tudi višjimi bruto dobički v menjalnem sektorju zaradi izboljšanja pogojev menjave. Pričakovanja glede zasebne in državne potrošnje se medtem niso bistveno spremenila. Potrošnja gospodinjstev se bo ob okrevanju razmer na trgu dela in izboljšanemu razpoloženju postopoma krepila, državna potrošnja pa se bo zaradi javnofinančne konsolidacije še naprej zniževala.

500 brezposelnih manj

Skladno z višjo napovedjo rasti je Umar popravil tudi napoved razmer na trgu dela. Po novem v letošnjem letu pričakuje 120.100 registriranih brezposelnih, kar je 500 brezposelnih manj od jesenskih pričakovanj. Ocena stopnje brezposelnosti ostaja pri 13,1 odstotka. Za prihodnje leto je urad napoved števila registriranih brezposelnih znižal za 3700 na 115.700 in stopnjo brezposelnosti za 0,4 odstotne točke na 12,6 odstotka, za leto 2016 pa za 4700 na 112.000 oz. za 0,5 odstotne točke na 12,2 odstotka. Zaradi nižjih cen nafte in v manjši meri tudi ostalih surovin so se vidno spremenila tudi pričakovanja urada glede gibanja inflacije.

Potem ko je septembra napovedoval, da bo inflacija letos 0,6-odstotna, bo po decembrski napovedi 0,5-odstotna. Za prihodnje leto je napoved rasti cen življenjskih potrebščin oklestil za celo odstotno točko na 0,1 odstotka, za leto 2016 pa za 0,3 odstotne točke na en odstotek. Tveganja za zimsko napoved so bolj uravnotežena kot ob nekaj predhodnih napovedih in so povezana predvsem z razmerami v mednarodnem okolju.

Odvisni od drugih

Negativna tveganja so po navedbah Umarja povezana predvsem z možnostjo, da bi bilo okrevanje gospodarske aktivnosti v glavnih trgovinskih partnericah počasnejše od trenutnih predpostavk, kar bi se razmeroma hitro izrazilo tudi v nižji rasti aktivnosti v Sloveniji. Dodaten dejavnik tveganja še naprej predstavljajo geopolitične napetosti. Zaradi pozitivnega vpliva nižjih cen nafte in nižje vrednosti evra sicer obstaja tudi verjetnost, da bo rast v glavnih trgovinskih partnericah višja od pričakovane.

V domačem okolju so usmeritve javnofinančne politike, katere glavni cilj za leto 2015 ostaja znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP, glede na jesensko napoved nekoliko bolj dorečene. Vendar pa bi v primeru, da bi se struktura ukrepov za dosego tega cilja spremenila ali izkazala za nezadostno, to vplivalo na predvideno rast BDP, so opozorili v Umarju.

Tveganja glede inflacije so povezana predvsem z gibanjem cen nafte. V primeru, da bi se te znižale bolj od trenutnih predpostavk, bi bila inflacija lahko še nižja. Glede na njihov hiter padec v zadnjih mesecih obstaja tudi verjetnost, da bi se enako hitro povišale, kar bi se izrazilo v višji inflaciji.

Deli s prijatelji