PROTESTI NA VIDIKU?

Ulica grozi tudi županu Fištravcu

Objavljeno 31. maj 2016 16.18 | Posodobljeno 31. maj 2016 16.18 | Piše: Aleš Andlovič

Na družabnih omrežjih naj bi stekle priprave na novo ljudsko vstajo v Mariboru. Skupina želi organizirati množične proteste proti županu Andreju Fištravcu.

Kangler je bil gotof zaradi radarjev. Foto: Tadej Regent.

MARIBOR – Franc Kangler, nekdanji prvi mož mesta pod Pohorjem, je na lastni koži spoznal, kako močna in vztrajna je ulica. Še danes, ko se po vseh nevšečnostih vrača v politiko (seveda ne lokalno, ampak vseslovensko), mora priznati, da je podcenil moč ljudi. Seveda njegovo županovanje ni bilo čisto, a o tem več v nadaljevanju. Trenutna klima v mestu kaže v enako smer kot novembra 2012. Zgodba se je končala z ljudsko vstajo, Franc Kangler pa je popustil pod pritiskom in pozneje odstopil. S podobnim scenarijem sedanjemu županu Andreju Fištravcu, Kanglerjevemu nasledniku, grozi tudi skupina ljudi na družabnem omrežju facebook. Priprave na novo ljudsko vstajo naj bi stekle, točen datum bodo sporočili naknadno, so zapisali organizatorji.

Kaj je sodu izbilo dno, lahko le ugibamo. A v zadnjem času je politika prvega moža Maribora dvignila veliko prahu. Še posebno seja mestnega sveta sredi prejšnjega tedna, na kateri je bil govor o posojilih. A na začudenje vseh župan Andrej Fištravec seje mestnega sveta ni spremljal v živo, ampak prek televizijskega sprejemnika. Namesto da bi sedel na svetniškem stolčku, je raje zasedal mesto v svoji županski pisarni. Razlog? Ker v pisarni veliko lažje zbere misli. Naposled se je vendarle ojunačil in stopil pred mestne svetnike ter načel temo sortirnice za komunalne odpadke, ki naj bi jo uredila Snaga: »Celotna zgodba je povezana s tem, da se sortirnica v Mariboru ne sme zgoditi, ker bi to preveč pretreslo trg. To je bistvo zgodbe.«

Občina zamudila rok za polovičko

A ni le nezaupanje svetnikov mestnega sveta, ki Snagi niso odobrili posojila za projekt nove sortirnice, tisto, ki kliče po novem rezu. Domala ni dneva, da se Fištravec ne bi sprl s katerim od zaposlenih. Nazadnje sta njegovo zaupanje izgubila direktor občinske uprave Darko Fras in prva finančnica občine Branka Atelšek. A to še ni vse. Izvedeli smo še za eno packo, ki se je zgodila na mariborski občini. Tako je konec marca iz cisterne ob občini v zemljo zaradi počene cevi izteklo 5000 litrov kurilnega olja. Občina in njen poglavar Andrej Fištravec sta od inšpektorata za okolje in prostor dobila naloženo kazen 1300 evrov. Globo naj bi plačala odgovorna oseba občine (beri: župan), a se je zgodilo drugače.

Izvedeli smo, da so se na občini odločili, da bosta kazen poravnali zaposleni v materialno-tehnični službi. Tako naj bi predlagala vodja sekretariata za splošne zadeve. Za nameček so še zamudili rok za plačilo polovičnega zneska. Eni od zaposlenih naj bi poplačilo njene polovice kazni odobrili v sindikatu, medtem ko je druga zaprosila za obročno odplačevanje. A tudi 650 evrov ni mačji kašelj in naj bi medtem že poravnala dva obroka. Župan Fištravec pa je medtem že zatrdil, da bo sam plačal kazen inšpektorata. Kako, ko pa sta jo zanj že poravnali obe zaposleni?

Deli s prijatelji