NA KOŽO

Ulaga – zgaga

Objavljeno 01. oktober 2012 00.35 | Posodobljeno 01. oktober 2012 00.39 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Od spretnega lovca na daljavo uspešnega lovca na denar.

Rok Tamše

Bosansko-hrvaški književnik Miljenko Jergović se je v svoji knjigi Zgodovinska čitanka I, v kateri se iz sarajevske perspektive spominja življenja v Jugoslaviji, dotaknil tudi zimskih olimpijskih iger v glavnem mestu Bosne in Hercegovine leta 1984 in med drugim zapisal: »Na tej naši olimpijadi se je vse ujelo in vse je bilo po meri velike, od boga dane sreče, le še kdo od naših bi moral dobiti medaljo. Ampak Primož Ulaga, največji jugoslovanski adut, je verjetno zamrznil od strahu in je bil na tekmi v smučarskih skokih tako kratek, da bi si skoraj zlomil vrat. Po mestu se je grenko govorilo: Ulaga – zgaga.« Ulaga je osvojil 57. mesto na 70-metrski in 13. na 90-metrski napravi.

Ulaga je bil nekoč lovec na daljave, pozneje je postal izjemno spreten lovec na denar.

Čaka ga garanje

Recimo, da je takrat kot 22-letni mladenič pregorel v veliki želji po uspehu. Čeprav je ob nedavni izvolitvi za predsednika Smučarske zveze Slovenije izjavil, da se počuti kot olimpijski prvak, v njem gotovo ni bilo tolikšne vznesenosti. Glede na bogate izkušnje pri delovanju znotraj krovne smučarske organizacije se zaveda, kakšno garanje ga čaka pri vzpostavitvi boljših medsebojnih odnosov, večje učinkovitosti delovanja zveze in zagotavljanju zadostnih finančnih prilivov. Pri tem gre od odločnega Ulage pričakovati, da bo jasno ločil statuse šampionov oziroma kur, ki nesejo zlata jajca, od dobrih tekmovalcev, ki jim kriteriji mednarodnih tekmovanj v alpskem in nordijskem smučanju omogočajo, da sodelujejo zgolj aduti za konkurenčnost v zlati sredini svetovne elite.
 

Za boljši smučarski jutri

Resda je Ulaga nekdanji skakalec, bil je tudi direktor nordijskih reprezentanc, zato pa še ni treba na vse pretege poenostaljeno vsiljevati teze, da je zveza pod njegovim predsednikovanjem obsojena na boj alpincev proti nordijcem in obratno. So se tudi kronisti smučarskega dogajanja tako zelo okužili z modelom politikantov, ki se vedno in povsod delijo na naše in vaše?

Ulaga je bil nekoč lovec na daljave, pozneje se je uveljavil kot izjemno spreten lovec na denar. Ker se je zakopal v razčiščevanje vseh pogodb in računov SZS, pričakujemo malce zgage za boljši smučarski jutri. 

Deli s prijatelji