NA KOŽO

Ukradena Olimpija

Objavljeno 09. avgust 2014 00.35 | Posodobljeno 09. avgust 2014 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Če si desni, lahko igraš nogomet, če si levi, pa košarko.

Olimpija, točneje Akademska športna zveza Olimpija, je največji slovenski športni kolektiv, januarja bo dopolnil šestdeset let. Pod njeno streho tako ali drugače vedri 25 klubov in društev, ki v devetindvajsetih športnih panogah združujejo kakih pet tisoč športnic in športnikov. Tudi zato je Olimpija simbol slovenskega športa. Pričujoča trditev ima dodatno veljavo, ker sem jo zapisal zapriseženi Štajerec, celo Mariborčan. Težko pa bi zapisal, da je Olimpija tudi ponos športa pod Alpami. Prej sramota.

Dogajalo se je te dni. AŠZ Olimpija skriva za zvenečim imenom malo ali skoroda nič vsebine. Kar so začuda spoznali celo možje v njenem sekretariatu in sklenili za generalnega sekretarja Olimpije ustoličiti osebo, ki zna, zmore in hoče. Ki je enciklopedija slovenskega športa. Ki se je dokazal z dejanji in delom. Sredi julija so na ta položaj imenovali Toma Levovnika. Le kdo ga ne pozna? Predsednika veslaške zveze, podpredsednika atletske zveze, dolgoletnega člana planiškega OK, glavnega trenerja naših smučark, moža, ki je vodil tako protokol razglasitve samostojne Slovenije tistega 26. junija 1991 kot proslavljanje stoletnice neponovljivega Leona Štuklja. Da ne naštevam v nedogled. In Tomo je kajpak zavihal rokave. A z zavihanimi hodil vsega dvajset dni. Zgodilo se je nekaj tipično slovenskega.

Nekomu se je zazdelo, da je Levovnikovo podobo videl v gruči, ki se zbira pred sodiščem v podporo zaprtemu Janezu Janši. Ter zagnal vik in krik. Tak da že ne more biti generalni sekretar AŠZ. Kot da je Olimpija last nekaterih. Ve se, katerih. Rajko Šugman si je celo drznil zapisati, dobesedno: »Z imenovanjem g. Levovnika za v. d. direktorja AŠZ Olimpija prekinjam vse odnose z Olimpijo. Prosim Vas, da z vseh seznamov črtate moj naslov, ker ne želim več prejemati nobenih obvestil, vabil, programov itd.«

Levovnika med protestniki pred sodiščem kajpak niti slučajno ni bilo. Kar pa je nepomembno. Pekli spoznanje, da je tudi šport postal plen politike. In slovenske razklanosti. Če si desni, lahko igraš nogomet, če si levi, pa košarko. »Ker me nekateri skušajo nazorsko-ideološko opredeljevati in kompromitirati, nepreklicno odstopam z mesta generalnega sekretarja AŠZ Olimpije,« je med drugim ta teden zapisal Tomo Levovnik. In pokončno odšel.

Rajko Šugman bo lahko znova prejemal pošto njegove Olimpije. Ukradene Olimpije.

Deli s prijatelji