PREDLOG

Ukinitev občin bo 
tudi v interesu DL

Objavljeno 07. september 2013 17.38 | Posodobljeno 06. september 2013 20.26 | Piše: Jadran Vatovec

Ukinjanje občin se, trdi Virant, izplača: državi ali vladni koaliciji?

Dr. Uroš Čufer in dr. Gregor Virant bosta imela, tako vse kaže, do volitev še veliko zamisli. Foto: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Notranji minister dr. Gregor Virant trdi, da bi rad predvsem – varčeval. V interesu oziroma dobro države in državljanov, kaj pa drugega. Največ pa je menda mogoče že v kratkem privarčevati prav s tem, če bi po hitrem postopku ukinjali manjše občine oziroma jih pridruževali velikim (utapljali v velikih). Po predlogu, ki naj bi bil že pripravljen (vsi šefi štirih vladnih strank naj bi zanj že prižgali zeleno luč) in ki ga na vse pretege hvali predsednik Državljanske liste, nobena občina ne bi smela imeti manj kot 5000 prebivalcev. Občin naj bi bilo, skratka, po novem samo še približno 120. Namesto dozdajšnjih 212.

Kaj pa je pri tem po Virantovem mnenju še najpomembneje? To, da bi država z drastičnim zmanjšanjem števila občin menda brez posebnega truda in napora ter čez noč prihranila denar za plače približno 90 županov, za plače približno 1000 zdajšnjih občinskih uslužbencev in za nagrade občinskim svetnikom vseh tistih občin, ki jih kar na lepem ne bi bilo več.

Čisti prihranek, evforično obljublja minister Virant, bo resda znašal le približno 10 milijonov evrov. Če pa upoštevamo celotni učinek takšnega projekta, bi korist, ki naj bi jo od tega imela država, znašala sto ali celo več sto milijonov evrov. Virant občinam vnaprej priporoča, naj posledico nujnega finančnega izpada, ki bo sledil reorganiziranju občin, ublažijo z novim davkom na nepremičnine in morda tudi z novo občinsko takso za posebno (upo)rabo javnih površin, ki so v lasti občin. In tudi nihče v Sloveniji ne bi ostal brez občine, saj bi prebivalci ukinjenih pač postali prebivalci novih večjih.

Komu trn v peti?

Evropski poslanec, veljak SDS dr. Milan Zver je na twitterju zapisal, da je žal očitno, da želi vlada z ukinitvijo podeželskih občin okrepiti centralizem in Jankovićevo Ljubljano: »Uničili bi (radi) najuspešnejši projekt slovenske tranzicije – lokalno samoupravo.«

Kaj pa je še najbolj skrb vzbujajoče? Da vse skupaj zagotovo ni tako zelo preprosto, kot je morda videti na prvi pogled. Bi pa ukinitev manjših občin mestnemu prebivalstvu v večini novih velikih občinah omogočila politično prevlado nad ruralnim (podeželskim).

Skratka, medtem ko bi vlada demagoško (všečno) varčevala na ramenih prebivalcev manjših občin, ki jih želi ukiniti, ker so ji najbrž res na vsakih volitvah politični trn v peti, bi se Državljanska lista z vzpostavitvijo drugačnega občinskega zemljevida Slovenije mogoče celo res lahko izognila tveganju, da je po naslednjih lokalnih in parlamentarnih volitvah ne bo več na strankarskem prizorišču. Pa saj se lahko vključi v katero drugo, večjo politično stranko, a ne? Zakaj pa ne?

Predsednik Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije dr. Ivan Žagar in Robert Smrdelj opozarjata, da se v tistem, kar zagovarja dr. Virant, skriva (pre)več pasti, ki bi pomenile tudi nedvoumen korak v smeri centralizacije naše države. Ker gre nedvomno za zelo populističen in najbrž tudi ustavno sporen predlog, menita, bi se bilo mogoče za nekaj takega odločiti kvečjemu na referendumu.

Ustavne omejitve

Tudi parlamentarna opozicija je zgrožena nad Virantovim predlogom hokuspokus varčevanja. Poslanec SDS Tomaž Lisec ne more razumeti, da je koalicija pripravljena izbrisati 92 občin samo na podlagi števila njihovih prebivalcev in brez vsakršnih finančnih ali reorganizacijskih analiz. Za večjo pravičnejšo porazdelitev denarja iz državnih virov bi bilo treba Slovenijo še dodatno decentralizirati in oblikovati pokrajine. Predsednik SLS Franc Bogovič pravi, da je zgrožen, da si v vladi sploh upajo razmišljati o takšnih političnih kravjih kupčijah v izrecno škodo podeželja: »Zakaj potem ne ukinejo kar vseh občin razen Ljubljane, ki bi jo po novem lahko kar skupaj z državo vodil zdajšnji ljubljanski župan naravnost z ljubljanskega magistrata?«

Kakor koli, celo naši najizkušenejši pravni strokovnjaki za področje lokalne samouprave, denimo dr. Stane Vlaj, ki sicer ne nasprotujejo morebitnemu racionalnemu združevanju občin (zmanjševanju njihovega števila), opozarjajo, da uresničitev takšnega projekta že zaradi ustavnih omejitev ne more biti tako preprosta, kot si jo predstavlja dr. Virant, oziroma je ni mogoče izpeljati že do naslednjih (lokalnih) volitev. Ja, da je še ne bi bilo smotrno izpeljati do takrat.

Deli s prijatelji