INTERESI ZDRAVJA ALI KAPITALA?

Ukinili bi zdravstveni dom za študente na Aškerčevi cesti, zgradili pa hotel?

Objavljeno 16. november 2017 12.41 | Posodobljeno 16. november 2017 12.42 | Piše: Tina Horvat

Mladina na nogah, ne izključujejo protestov.

Država bi res kar ukinila zdravstveni dom za študente na Aškerčevi? Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Včeraj se je po Ljubljani bliskovito razširila novica, da se ukinja zdravstveni dom za študente na Aškerčevi cesti. To je tisti zdravstveni dom v stari, z bršljanom prekriti stavbi ob filozofski fakulteti, ki ga številne generacije študentov obiskujejo že od pamtiveka, uradno pa ga je ustanovila Republika Slovenija oziroma ministrstvo za zdravje leta 1992. V njem so poleg splošnih ambulant tudi ginekološke, psihiatrične in zobozdravstvene ordinacije ter laboratoriji, tako da je za študente, predvsem za tiste iz drugih krajev, celostno in zelo dobro poskrbljeno. In to z veliko krajšimi čakalnimi dobami kot drugod po Sloveniji.

A kot kaže, bomo o edinem študentskem zdravstvenem domu kmalu govorili le še kot o lepem spominu, saj se je njegov ustanovitelj, ministrstvo za zdravje, odločil, da ga ukine oziroma pripoji Zdravstvenemu domu Ljubljana. To pomeni konec celostne obravnave študentov, ti bodo prepuščeni iskanju zdravnikov po Ljubljani, zaradi česar se bodo še podaljšale čakalne dobe, tako za študente kot tudi za bolnike v ljubljanskih zdravstvenih domovih. Problem je namreč v tem, da imajo neljubljanski študentje svojega izbranega zdravnika v svojem kraju, a če zbolijo med tednom, ko so v Ljubljani, jim ta pač ne more pomagati.

Kot da že sama odločitev ni korak nazaj in nakazuje razpadanje javnega zdravstvenega varstva za študente, je tudi način, kako se je ministrstvo tega lotilo, šokanten in popolnoma nesprejemljiv za demokratično državo, v kateri naj bi živeli. Tako so namreč prepričani študentje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). Kot nam je povedal njen predsednik Klemen Peran, so zanjo izvedeli povsem naključno in sploh ne od ministrstva za zdravje. »V obeh primerih, pa naj gre za ukinitev ali pripojitev, smo izrazito proti. Ta zdravstveni dom namreč zelo dobro služi študentom, s pripojitvijo ali ukinitvijo bodo prepuščeni sami sebi in zagotovo se bo zdravje študentov zaradi tega poslabšalo. Ministrica že ves svoj mandat poudarja, da hoče skrajšati čakalne dobe, to pa je korak ravno v nasprotno smer.«

Zagotovo se bo zdravje študentov zaradi tega poslabšalo. Ministrica že ves svoj mandat poudarja, da hoče skrajšati čakalne dobe, to pa je korak ravno v nasprotno smer.

Pri tem predsednik ŠOU Ljubljana poudarja, da študentje svojega zdravstvenega doma ne bodo dali! Danes imajo že sejo sveta, na kateri se bodo odločili, kako v prihodnje. Zagotovo bodo zbirali podpise za peticijo, če to ne bo dovolj, pa bodo aktivni še naprej. »Ne izključujemo niti študentskih protestov. Smo največja civilnodružbena organizacija, pa nas o tako pomembni zadevi, kot je naše zdravje, nihče nič ne vpraša, se ne posvetuje z nami niti nas ne povabi na sestanek. Smo proti takšnemu reševanju na naših plečih in smo proti politiki dejstev, kakršno se gredo,« je odločen Klemen Peran.

Se bo zgodila ulica?

Tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so nad odločitvijo ministrstva ogorčeni. Predsednik Aleksandar Spremo je poudaril, da gre za edini zdravstveni dom, namenjen študentom, in da bi morala država razmišljati, da bi jih bilo še več, ne pa tega ukinjati. »ŠOS je odločno proti ukinitvi oziroma pripojitvi ZD Ljubljana. Argumentov ministrstva za zdravje za ta korak sicer ne poznamo in se bojim, da jih še dolgo ne bomo. Gre namreč za najbolj neodzivno ministrstvo, na deset prošenj za sestanek nas sprejmejo samo na enega. Zdaj smo jim poslali dopis, v katerem jih prosimo za sestanek, na katerem bi nam razložili svoje argumente, v njem tudi opozarjamo, da ostro nasprotujemo pripojitvi,« je razložil. Kakšni pa bodo njihovi naslednji koraki? »Seveda upamo, da bomo zdravstveni dom rešili z dialogom, a če ne bomo nič dosegli, ne moremo izključiti niti protestov. Zdravstvenega doma ne damo, pa tudi če se bo zgodila ulica,« je prepričan.

Odziv MOL

Vodstvo zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi uradnih izjav o pripojitvi še ne daje, saj čakajo na pojasnila ministrstva. Na ministrstvu za zdravje nam žal včeraj niso mogli najti strokovnjaka, ki bi nam vse skupaj na kratko pojasnil, bolj odzivni so bili na Mestni občini Ljubljana, na katero bi po novem prenesli skrb za študente. Takole so nam pojasnili: »Ne gre za nikakršno ukinitev. ZD za študente ne bo zaprt. Glede na ureditev zdravstvenega varstva za študente v celotni državi se pogovarjamo s predstavniki vlade o tem, da bi za zdravstveno varstvo za študente tudi v MOL skrbeli v sklopu Zdravstvenega doma Ljubljana, kot je praksa povsod razen v MOL. To pomeni, da bi se študenti lahko sami odločali za izbiro zdravstvenega doma. Stavba bo zdravstveni dom še naprej, vsi nosilci programov oziroma ves zdravstveni kader ostaja v ZD Ljubljana in bodo zaposleni še naprej.«

Iz zakona izbrisani študentje

Nadvse zanimiv je tudi način, kako je ministrstvo za zdravje študente kar črtalo iz zakona, povsem na skrivaj in brez javne razprave. V starem zakonu je bilo namreč v 9. členu zapisano, da zdravstveni dom za študente skrbi za zdravje študentov in ima organizirano preventivno in kurativno zdravstveno dejavnost splošne medicine, zobozdravstva, specialistično-ambulantne dejavnosti, laboratorijsko in drugo diagnostiko ter terapijo za potrebe študentov, v novem zakonu pa so ta odstavek preprosto črtali in v 6. členu zapisali, da »na območju, kjer študenti obiskujejo visokošolske zavode, lahko zdravstveni dom izvaja tudi zdravstveno varstvo za študente«. 


Hotel namesto zdravstvenega doma?

Neuradno smo izvedeli, da naj bi v ZD za študente že prišel cenilec in naredil uradno cenitev, po sledeh neuradnih govoric pa smo tudi izvedeli, da bi MOL lahko v stavbi na elitni lokaciji v središču mesta, od koder bodo študente razpršili po Ljubljani, celo zgradil hotel.

 

Deli s prijatelji