MILIJON EVROV

UKCL v bran: Nobeden se ni osebno okoristil

Objavljeno 01. junij 2013 00.04 | Posodobljeno 01. junij 2013 00.06 | Piše: T. L.

Na ugotovitve KPK o nezakoniti porabi dobrega milijona evrov se je odzval še strokovni svet UKCL: stopili v bran obema generalnima direktorjema in kirurgu.

V ljubljanskem kliničnem centru so pripravljeni, če bi se okužbe s superbakterijo dejansko pojavile.

LJUBLJANA – O ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je ugotovila, da so vodilni v osrednji slovenski medicinski ustanovi nezakonito porabili dober milijon evrov, je v četrtek razpravljal še strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL). Za ugotovitve KPK je strokovni svet izvedel iz medijev, nad njimi pa so v njem presenečeni. 

Program želijo nadaljevati

»Strokovni svet je v zadnjih štirih letih trikrat obravnaval potek in problematiko omenjenega programa in soglašal, da je otroški kardiokirurški program pomemben predvsem za bolnike v Sloveniji, za ustanovo UKCL kot tudi za javno zdravstvo v Republiki Sloveniji. Program omogoča zdravljenje otrok v domačem okolju, kar je, tako menijo v UKC, brez dvoma zelo pomembno za tako občutljivo populacijo in omogoča tudi izvajanje izobraževanja zdravnikov. S programom otroške srčne kirurgije so se strokovnjaki UKCL različnih strok intenzivno ukvarjali več let, še sporočajo in dodajajo, da se stanje na področju izvajanja programa srčnih operacij izboljšuje. Program želijo nadaljevati »v dobro otrok in staršev«.

O strokovnih vprašanjih ne bi razpravljali z laično javnostjo

Strokovni svet meni, da gre za strokovno in stroškovno utemeljeno odločitev v korist pacientov, zavoda UKCL in javnih financ. Javnosti bi radi sporočili še, da je kardiokirurgija za prirojene srčne motnje eno najzahtevnejših strokovnih področij kirurgije, ki zahteva izredno predanost in specialne veščine. Zanjo se odloča malo kirurgov, saj je delo zelo stresno, usposabljanje pa dolgo.

»Zato je nerealno pričakovati, da bi lahko v Sloveniji zagotovili 100-odstotno pokritje brez sodelovanja tujih strokovnjakov, ki so tudi v svetovnem merilu redki. Tudi v prihodnosti bomo morali ob redkih in zapletenih primerih bodisi najeti tuje strokovnjake ali pa poslati bolnike na operacijo v tujino, saj le nekaj centrov v Evropi opravlja nekatere najzahtevnejše operacije. Pri ocenjevanju, ali so bili cilji programa izpolnjeni, je treba upoštevati, da gre predvsem za strokovne cilje, ki jih lahko ocenjujejo le strokovno usposobljene inštitucije. Strokovni svet meni, da razčiščevanje strokovnih vprašanj v medijih oziroma v laični javnosti izrazito otežuje delo in odvrača strokovnjake iz tujine od sodelovanja z UKCL.«

Nobeden se ni osebno okoristil

Članice in člani strokovnega sveta so prepričani, da se v navedenem primeru ni nobeden osebno okoristil, niti oba generalna direktorja ne kirurg D. M., ki je le prejel plačilo za opravljeno delo, primerljivo plačilom podobnih vrhunskih strokovnjakov. Podali so oceno, da je vodstvo UKCL delovalo v korist malih pacientov, njihovih staršev in zavoda UKCL, saj se je trudilo, da bi zagotovilo kakovostno in varno obravnavo pacientov, še sporoča strokovni svet UKC Ljubljana.

Deli s prijatelji