KORUPCIJA

UKC: Zdravstva ne obvladuje »mafija«

Objavljeno 09. januar 2014 18.11 | Posodobljeno 09. januar 2014 18.11 | Piše: STA, P. J.

Nujna je reforma zdravstva, ki bo prinesla spremembe. Poslovni odbor UKC je obsodil korupcijo v zdravstvu, vendar menijo, da to ni glavna težava.

Stavka se nadaljuje. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Poslovni odbor UKC Ljubljana je na zadnji seji ostro obsodil korupcijo v zdravstvu, ob tem pa poudaril, da ta ni glavna težava. Ključni problem je, da gre na prebivalca v Sloveniji za zdravstvo dvakrat manj denarja kot v razviti Evropi, kar vse zdravstvene delavce potiska v kot, zato je nujna zdravstvena reforma, so zapisali v sporočilu za javnost.

O korupciji le govorijo, storijo pa ne nič

Po njihovem prepričanju zdravstva ne obvladuje »mafija« in niso vsi v zdravstvu koruptivni. Je pa, kot poudarjajo, nujno treba začeti pravo reformo zdravstva. Člani poslovnega odbora Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so izrazili presenečenje in nezadovoljstvo nad tem, da vsi tisti, ki so imeli možnosti, da bi na področju boja proti korupciji naredili več, tega niso storili in zdaj v javnosti govorijo, da jim to ni bilo omogočeno.

Odbor je o aktualni tematiki razpravljal v luči razkrivanja korupcije v zdravstvu v preteklih tednih. Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je na poslovnem odboru vse člane pozval, naj tudi sami aktivno s svojimi predlogi in predlogi sodelavcev delujejo pri tem, kako dokončno zmanjšati korupcijska tveganja.

UKC Ljubljana je sicer za preprečitev morebitnih nepravilnosti v poslovanju v zadnjih letih sprejel številne ukrepe, so zapisali v sporočilu za javnost. Med drugim so lani uvedli dodatno zahtevo, da v razpisnih komisijah sodelujeta poleg predstojnika in poslovnega direktorja vsaj dva strokovnjaka z različnih klinik.

Potrebujejo pomoč drugih institucij

V svoje pogodbe so vključili tudi klavzulo, da mora dobavitelj ceno izdelkov znižati, če je ugotovljeno, da ta drugje dobavlja iste izdelke po nižji ceni. Poleg tega morajo biti razpisni kriteriji oblikovani tako, da se na razpis lahko prijavita vsaj dva ponudnika. Vodstvo UKC Ljubljana je uredilo tudi delo pri drugem delodajalcu tako, da zaposleni v UKC dobijo dovoljenje za delo drugje samo v primeru, da so pri njih izpolnili program.

Ob vsem tem so, kot so zapisali, pri ukrepih brez sodelovanja drugih institucij nemočni, zato si v prihodnje želijo še bolj odprtega dialoga in sodelovanja s pomembnimi institucijami na področju zdravstva.

Kako uspešno znižati cene dobaviteljev

Po mnenju odbora UKC Ljubljana bi bil v pomoč ukrep cenovne evidence na ministrstvu za zdravje, k uspešnejšemu nižanju cen dobaviteljev bi lahko pristopili s skupnimi razpisi s preostalimi slovenskimi večjimi bolnišnicami. Za učinkovitejši nadzor dela pri drugem delodajalcu pa bi po njihovem prepričanju ministrstvo za zdravje moralo strožje poseči v zakonodajo glede reguliranja teh pravic, so še zapisali po zadnji seji poslovnega odbora UKC Ljubljana.

Poslovni odbor je delovno telo UKC Ljubljana oziroma kolegijski posvetovalni organ, ki predlaga, obravnava in usmerja usklajenost strokovne dejavnosti z ekonomskimi možnostmi. Sestavljen je iz strokovnih in poslovnih direktorjev, predstojnikov posameznih klinik ali inštitutov, vodij posameznih enot ter širšega vodstva UKC Ljubljana.

Deli s prijatelji