POZOR

UKC Ljubljana z 8,9-milijonskim minusom, bolniki bodo ostali pred vrati?

Objavljeno 10. september 2014 10.54 | Posodobljeno 10. september 2014 10.54 | Piše: A. L.

V prvi polovici leta je UKC Ljubljana obravnaval 4620 hospitaliziranih pacientov več, kot jih je ZZZS v resnici plačal.

V ljubljanskem kliničnem centru so pripravljeni, če bi se okužbe s superbakterijo dejansko pojavile.

LJUBLJANA – V prvi polovici letošnjega leta je UKC Ljubljana obravnaval 4620 hospitaliziranih bolnikov več, kot jih je zavod za zdravstveno zavarovanje plačal, zaradi česar izpad prihodkov znaša 7,8 milijona evrov. Z neplačanim programom funkcionalne diagnostike in s preseganjem specialistične ambulantne dejavnosti je skupni primanjkljaj 8,9 milijona evrov.

Člani poslovnega odbora Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v torek ob obravnavi polletnega poslovanja opozorili na nevzdržno financiranje, ki traja že nekaj let. Ugotavljajo, da v UKC Ljubljana ne morejo vplivati na dotok bolnikov oziroma da obseg programov, ki jih plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ni usklajen z zdravstvenimi potrebami prebivalstva, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Če bi plačali ...

V prvi polovici leta je UKC Ljubljana obravnaval 4620 hospitaliziranih pacientov več, kot jih je ZZZS v resnici plačal. UKC Ljubljana ima zaradi tega izpad prihodkov v višini 7,8 milijona evrov. Neplačan je bil tudi program funkcionalne diagnostike, in sicer v višini 700.000 evrov. Prav tako so presegali program specialistično ambulantne dejavnosti.

Neplačan je bil tudi program funkcionalne diagnostike, in sicer v višini 700.000 evrov. Prav tako so presegali program specialistično ambulantne dejavnosti. Tako skupni primanjkljaj kliničnega centra znaša 8,9 milijona evrov. Če bi jim ZZZS plačal celoten opravljen program, bi UKC Ljubljana v obdobju šestih mesecev po navedbah UKC posloval izravnano in bi dosegli cilj iz finančnega načrta, načrtovan realni poslovni izid pa bi celo presegli.

Bolnikom zapreti vrata

Ministrstvo za zdravje od vseh zdravstvenih zavodov pričakuje uravnoteženo poslovanje, kar kaže na to, da bo morala bolnišnica nekaterim bolnikom zapreti vrata, čeprav je to v nasprotju s poslanstvom in z vestjo zdravnikov. To pa pomeni podaljševanje čakalnih dob, skrbeti pa nas mora tudi upad kakovosti in varnosti obravnave bolnikov, navajajo v UKC.

Navajajo tudi, da ob omejenih prihodkih z že izkoriščenimi notranjimi rezervami ne bodo mogli več zagotavljati vsaj enakega obsega in kakovosti storitev kot v preteklosti, zato v dobro bolnikov pozivajo vlado oziroma pristojno ministrstvo k čimprejšnjim sistemskim ukrepom, da se dostopnost, varnost in kakovost zdravstvenih storitev ne bodo še slabšale.

V nasprotnem primeru UKC Ljubljana pod dosedanjimi pogoji ne bo mogel narediti vsega, kar od njega bolniki pričakujejo, saj bo lahko izvajal le plačani program, so še zapisali v UKC Ljubljana.

Deli s prijatelji