OKUŽBE DIHAL

UKC Ljubljana poln bolnikov z virusnimi obolenji

Objavljeno 11. februar 2014 17.11 | Posodobljeno 11. februar 2014 17.13 | Piše: STA, Ma. F.

Ocenjujejo, da epidemija gripe še ni dosegla viška in da se bo pritisk na bolnišnico v naslednjih dveh tednih še povečal.

V ljubljanskem kliničnem centru so pripravljeni, če bi se okužbe s superbakterijo dejansko pojavile.

LJUBLJANA – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo te dni več bolnikov z akutnimi okužbami dihal ali poslabšanjem osnovnih bolezni ob okužbi dihal, pri katerih je zaradi teže bolezni potrebna hospitalizacija. Ocenjujejo, da epidemija gripe še ni dosegla viška in da se bo pritisk na bolnišnico v naslednjih dveh tednih še povečal.

V UKC Ljubljana so v teh dneh zelo polni internistični in pediatrični oddelki, na nekaterih oddelkih za odrasle so zasedene tudi zasilne postelje. V četrtek so zato dodatno odprli oddelek v bolnišnici Petra Držaja z 22 posteljami za odrasle, ki pa je tudi že polno zaseden. Bolnikov tja ne selijo, ampak jih sprejmejo neposredno iz urgentnih ambulant.

Kot so sporočili, je na internistični prvi pomoči interne klinike ter v urgentni ambulanti klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v zadnjem tednu za približno 40 odstotkov večji obisk bolnih ljudi od letnega povprečja. Dnevno pregledajo med 150 in 200 bolnikov.

Povečano število okužb v zimskih mesecih

Zdravljenje v bolnišnici potrebujejo predvsem tisti bolniki z gripo, ki imajo zaplete, med katerimi je najpogostejši pljučnica. Poleg virusa gripe krožijo in povzročajo bolezni tudi številni drugi virusi, kot so respiratorni sincicijski virus (RSV), ki prizadene spodnja dihala predvsem pri majhnih otrocih, pri katerih povzroča bronhiolitis.

V zimskih mesecih vsako leto opažajo povečano število virusnih okužb dihal. Del gre na račun tega, da so ljudje več v zaprtih prostorih, kjer je zrak bolj suh in se s tem izsuši tudi nosna sluznica, ki je sicer kot prva obramba pred virusi. V zaprtih prostorih se zadržuje tudi večje število ljudi, kar omogoča lažje širjenje virusov prek izločkov dihal bolnih ljudi.

Manjši otroci in dojenčki so v UKC Ljubljana večinoma sprejeti zato, ker ob prebolevanju bronhiolitisa potrebujejo dodatek kisika ali začetno zdravljenje z antibiotiki v infuziji. Okužbe so najnevarnejše za novorojenčke, dojenčke in majhne otroke ter starostnike, opozarjajo v bolnišnici.

Deli s prijatelji