ALŽIRIJA

Ujetim na ladji zmanjkuje vode, životari tudi posadka ladje Padna

Objavljeno 11. avgust 2013 21.07 | Posodobljeno 11. avgust 2013 21.07 | Piše: S. J.

Mornarji na ladji Istra, ki je ujeta v Alžiriji, čakajo na plače že od januarja, posadka ladje Padna, ki v ladjedelnici čaka na obnovo zapadlih dokumentov, pa od februarja.

Fotografija je simbolična.

BEJAIA – Kot smo pisali že včeraj, je 11-članska posadka, ki jo sestavljajo hrvaški, srbski, črnogorski in gruzijski mornarji, na slovenski ladji Istra v alžirski luki ujeta že skoraj tri tedne. Ladji je zmanjkalo goriva, posadka je brez dovoljenja za izkrcanje ujeta na krovu, kopnijo pa ji tudi zaloge hrane.

Lastnik se ne javlja

Ladjo, ki je v lasti koprskega podjetja Euroshipping, naj bi v Alžiriji ustavili ravno zaradi neplačanega računa za gorivo. Posadka, ki živi od makaronov, počasi pa jim zmanjkuje tudi vode, je poskušala zaman navezati stik z lastnikom ladje Bogdanom Glavino

Petar Perović, član posadke, je za Glas Istre povedal, da so se obrnili tudi že na vse mogoče institucije.

Plače čakajo od januarja

Po pisanju MMC je stik s posadko navezalo hrvaško veleposlaništvo v Alžiriji, s stanjem na ladji pa je seznanjen tudi hrvaški sindikat pomorščakov. Glavni tajnik sindikata Predrag Brazzoduro pravi, da ima sindikat že dolgo časa težave z lastnikom ladje Glavino, saj posadki ne plačuje pravočasno in sklepa sumljive posle. Tako naj bi člani posadke na plače čakali že od januarja.

Ujeti v Kraljevici

To pa ni edina ladja Euroshippinga, ki se je znašla v škripcih. Hrvaški sindikat poroča, da v ladjedelnici v Kraljevici ladja Padna že več mesecev čaka na obnovo zapadlih dokumentov. Tudi posadka Padne ves ta čas životari na ladji, na plače pa čaka že od februarja.

Deli s prijatelji