SANACIJA STAVBE

Ujete mladičke
 pustili poginiti

Objavljeno 10. junij 2015 09.10 | Posodobljeno 10. junij 2015 09.10 | Piše: Aleksander Brudar

Ob sanaciji stavbe v Ljubljani naj bi z mrežami v zračnike zaprli ptičji zarod.

Ines ni imela srca, da ne bi pomagala ujetim ptičjim mladičem. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – »Prosim, da se najde nekdo, ki me bo prepričal, da sem zagnala takšen preplah po nepotrebnem in da sem po neumnem ravnala ter obremenjevala vse po vrsti,« ogorčeno pravi Ljubljančanka Ines, ki je skupaj z varuhinjo pravic živali pri Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice Alenko Benčina več dni neuspešno reševala ujete ptičje mladiče. Čeprav je šlo v večini primerov za golobe oziroma leteče podgane, kot jih nekateri imenujejo, sta obe prepričani, da si tudi ti zaslužijo sočutje in pomoč.

Inesina sestra je hodila ob poslovno-stanovanjski stavbi na Dunajski cesti 177 v Ljubljani in iz zračnikov, ki so bili zaprti z mrežo, zaslišala čivkanje ptičjih mladičev. A ker so bili zračniki, kot rečeno, zaprti z mrežo, njihovi starši niso mogli do njih. »Sestra je videla, kako so se golobi zaletavali v mreže,« nam pred stavbo pove Ines in razloži, da jo je klicala vsa objokana in jo prosila za pomoč. Ines je seveda takoj stopila v akcijo in se obrnila na Benčinovo, saj je menila, da gre v tem primeru za mučenje živali.

»Ptički so v luknjah, starši kljuvajo po mreži in želijo priti do njih,« Benčinova, ki kot varuhinja pravic živali ni stala križemrok, obnovi telefonski klic. Poklicala je ljubljanske gasilce in bila pozitivno presenečena, ko so se ti takoj odzvali. »Mi smo zato tukaj, da rešujemo človeška in živalska življenja,« so ji odgovorili in se odpravili na kraj dogodka. Seveda so morali, ker gre za poseg v tujo lastnino, poklicati tudi policiste, a vsi skupaj so se nazadnje odločili, da ne bodo ukrepali. Problem, kot nam je razložila varuhinja, je bil v tem, da bi potrebovali dovoljenje upravnika stavbe, saj ni šlo za nujni primer, kot je na primer požar ali drugo ogrožanje življenj. V nasprotnem primeru, kot je bilo obrazloženo, bi bili lahko ti odškodninsko odgovorni.

Na PU Ljubljana pravijo, da so skupaj z gasilci GB Ljubljana in skrbnikom objekta preverili okoliščine. Ugotovili so, da so bile med obnovo med drugim nameščene zaščitne mreže za zračnike in da reševanje ptičev ni bilo izvedeno, ker policija za to ni pristojna, prav tako za to nimajo primernih sredstev. »Po podatkih policije se tudi gasilci GB Ljubljana niso odločili za reševanje z vidika varnosti gasilcev. Ker gre za zasebni objekt, je bilo dogovorjeno, da bo za sanacijo poskrbel skrbnik objekta,« so zapisali na PU Ljubljana in še, naj se obrnemo na njega.

Ukrepal ni niti inšpektor

Benčinova je seveda že prej poklicala tudi predstavnico upravnika stavbe, in ta ji je ta povedala, da so izvajalcu naročili, naj pred zaprtjem pregledajo odprtine in šele nato nanje namestijo mreže. Ob tem naj bi bil prisoten tudi inšpektor, ki je ugotovil, da težav ni in da se poseg lahko opravi. Imena inšpektorja oziroma katero inšpekcijsko službo je ta zastopal, ji od nje ni uspelo izvedeti. Naslednji dan se gospa ni več javljala na telefon.

Ines pravi, da jo je odziv policistov in gasilcev razočaral in da je bila zato še bolj odločena, da zadevi pride do dna. Primer je prijavila dežurnemu veterinarskemu inšpektorju, ta pa jo je najprej odslovil z besedami, da za prostoživeče živali niso pristojni, ko pa mu je dejala, da gre tukaj za »namerno mučenje živali«, se je le omehčal. »Naslednji dan dopoldne si je šel ogledat zgradbo in ugotovil, da ptiči še vedno poskušajo priti čez zračnike, a vanje ne morejo in da se pod določenimi zračniki vidi, kateri so bili zasedeni in da so ptiči bivali v stavbi,« je razložila Ines in dodala, da policije ni hotel klicati, saj ji je povedal, da je z vrha veterinarske službe dobil navodilo, da zaradi »morebitne tožbe in strahu, kdo bi potem kril morebitno škodo«, ne bodo ukrepali naprej.

»Uradni veterinar je prijavo prejel v petek po 20. uri. V soboto zjutraj si je ogledal stavbo in na mrežah opazil iztrebke, saj so ptice še vedno lahko sedale na mrežo. S tal se ni videlo v zračnike (stavba jim ima več kot 60),« so nam odgovorili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter pojasnili, da pristojnosti glede pregleda zračnikov in izdajanja dovoljenj za namestitev rešetk nimajo ter da je vprašanje glede očitkov o neklicanju policije s strani inšpektorja in domnevnih strahovih pred tožbo brezpredmetno, saj UVHVVR ne nadzira dela policije. »UVHVVR deluje v skladu z veljavno zakonodajo in svojimi pooblastili, ne pa po navodilih posameznih prijaviteljev,« pravijo in opozarjajo, da je za prostoživeče živali pristojna okoljska inšpekcija. »Prijaviteljica je v prijavi navedla, da so mreže namestili pred 3 ali 4 dnevi in da ji je upravnica zatrdila, da so pred namestitvijo mrež na zračnike te očistili. Ob namestitvi mrež so golobi in tudi mladiči odleteli,« so zapisali na upravi. Obrnili smo se tudi na okoljski inšpektorat, kjer pa so povedali, da niso prejeli nobene prijave v zvezi z golobi v zračnikih in da inšpekcija ni izdala dovoljenja za njihovo zaprtje.

Upravnik dobil zagotovilo, da ptičev ni več

In kako na vse skupaj odgovarjajo pri upravniku stavbe, PUN Nepremičnine? Da bi bile z namestitvijo mrežic ugotovljene kakšne nepravilnosti, kot upravnik niso bili obveščeni, prav tako niso prejeli anonimne prijave. Prvi klic, ki je bil »zgolj informativne narave«, so, pravijo, dobili ob izteku delavnika ob 15.30, »dva dneva po opravljeni namestitvi mrežic, in sicer od predstavnice nekega društva (vsaj tako se je gospa predstavila po telefonu)«. Prosili so jo, da jim vprašanja pošlje po elektronski pošti ali po faksu, a tega niso prejeli.

Vsi ogledi stavbe, nadaljujejo, so bili opravljeni brez njihove prisotnosti, saj o njih niso bili obveščeni. »Da je bil ogled opravljen tudi s strani gasilcev in policije, smo bili seznanjeni šele s strani etažnih lastnikov, ki so nas klicali po vprašanju, kaj se na njihovi stavbi dogaja. V desetih minutah po prejemu klica smo opravili interventni ogled stavbe, vendar na stavbi ni bilo nikogar več. Ob kontrolnem ogledu stavbe nismo ugotovili nikakršnih nepravilnosti. Navajamo tudi, da je s strani izvajalca podano zagotovilo, da v odprtinah ni bilo ptičjih mladičev,« sklene upravnik.

Deli s prijatelji