UKC

Ujeta na laži: zakaj Zemljarič obiskuje Vrhunca?

Objavljeno 27. november 2014 21.22 | Posodobljeno 28. november 2014 17.05 | Piše: P. Pa.

Janez Zemljarič in Simon Vrhunec sta bila zaslišana v preiskavi o preplačilu vzdrževanja operacijskih miz, zdaj pa ga Zemljarič z aktovko obiskuje v upravni stavbi UKCL.

Kolikokrat je Zemljarič obiskal upravno stavbo UKCL?

LJUBLJANA – Nekdanji politik in šef UKC Janez Zemljarič je bil v zadnjem mesecu večkrat opažen v upravni stavbi UKC Ljubljana na Zaloški 2. Pred nedavnim je bil pridržan in zaslišan v kriminalistični preiskavi o domnevno spornih poslih z operacijskimi mizami v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL), zato je povsem na mestu vprašanje, kaj je upokojeni Zemljarič tam počel z aktovko, poročajo Finance.

Je bil tam enkrat ali večkrat?

Zemljarič pravi, da ne razume, zakaj ga sprašujejo po tem, saj nima njegovo svetovalno podjetje Eti-Par z UKCL nobenih poslov. Pravi, da je bil v zadnjem času na treh klinikah UKCL na zdravstvenih pregledih, glede obiskov pri Simonu Vrhuncu pa je dejal: »Pri njem sem bil enkrat, ker sem bil naprošen, naj mu prenesem eno idejo v zvezi z bolniki.« Več o tem pa ni želel razkriti.

V UKCL pa priznavajo, da je Zemljarič v mesecu oktobru in novembru večkrat obiskal UKCL. »V tem času je Janez Zemljarič obiskal upravno stavbo večkrat,« pravijo in dodajajo, da je bil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Vrhunec skoraj vedno zaseden, Zemljarič pa je prišel nenapovedano, zato naj bi se dejansko sestala dvakrat. Kdaj točno, pa niso odgovorili.

Zgodovinske teme?

V UKCL pojasnjujejo, da je Zemljarič Vrhuncu predal dokument, s katerim ga je Svet delavcev leta 1973 imenoval za častnega člana Kliničnega centra Ljubljana. Pojasnili so tudi, da Vrhunec ohranja stike z vsemi bivšimi generalnimi direktorji in tako je tudi z Zemljaričem, ki je vodil UKC od leta 1968 do leta 1973, pojasnjujejo na UKC Ljubljana.

V bolnišnici pojasnjujejo, da Zemljarič ne sodeluje pri sprejemanju odločitev vodstva ne pri poslovnem vodenju bolnišnice in ni v poslovnem odnosu z UKCL. »H generalnemu direktorju ni prišel niti kot lobist katerega od dobaviteljev, saj generalni direktor UKCL ne sodeluje v nabavnih procesih oziroma javnih razpisih.« Spomnimo še, da sta bila Janez Zemljarič in Simon Vrhunec zaslišana v preiskavi o preplačanem vzdrževanju operacijskih miz.

Objavljamo pojasnilo UKC

»Mag. Simon Vrhunec se je z Janezom Zemljaričem v upravni stavbi UKC Ljubljana srečal dvakrat.

V času od oktobra do novembra letos je Janez Zemljarič obiskal upravno stavbo večkrat. Ker je vedno prišel nenapovedano in je bil v. d. generalnega direktorja odsoten, se je v tem obdobju z njim srečal dvakrat. Tajništvo generalnega direktorja vodi vse evidence o uradnih (službenih) sestankih generalnega direktorja, nikakor pa ne beleži privatnih obiskov oziroma razgovorov, ki jih ima generalni direktor in nimajo nobenega uradnega značaja, se pa zgodijo. In - komu oziroma kje se pa to ne zgodi?

Gospod Zemljarič ne sodeluje ne pri sprejemanju odločitev vodstva ne pri poslovnem vodenju bolnišnice in ni v poslovnem odnosu z UKC Ljubljana.

Obiskov Janeza Zemljariča v UKC Ljubljana ne spremljamo, saj v dobri meri sodijo tudi v sfero pacientovih pravic. Da pa generalni direktor sprejme gospoda Zemljariča na osebni obisk, pa je na ravni obče sprejemljivega odnosa do nekdanjega (prvega) direktorja UKC Ljubljana in predvsem do človeka, ki je v veliki meri zaslužen za izgradnjo UKC Ljubljana, ki jo je vodil, in je takrat Slovenija dobila vrhunsko zdravstveno institucijo, popolnoma primerljivo z najvišjim standardom v svetu. Vsled tega je bil leta 1973 tudi odlikovan s podelitvijo naziva častni član Kliničnega centra Ljubljana. Ocenjujemo, da iz osnovne vljudnosti in spoštovanja lahko take osebe kadarkoli obiščejo generalnega direktorja kot popolnoma zasebni obisk.

In še to: ni nobene pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov oseb, ki so v naših prostorih na zasebnem obisku in niso ne uradna oseba in ne lobist in smo vse doslej navedene odgovore na vaša vprašanja posredovali zgolj z namenom preprečiti insinuacije, neresnične navedbe in predvsem, povedati resnico.«

Služba za odnose z javnostmi

 

Deli s prijatelji