NIHČE NAM NE UIDE

Ujeta: kriminalist Slodej, ki naj bi bežal na SŽ, z obveščevalcem Peinkicherjem

Objavljeno 21. oktober 2014 17.45 | Posodobljeno 21. oktober 2014 17.45 | Piše: K. K.

Vodja preiskave na NPU Robert Slodej naj bi se po pisanju Dnevnika prijavil za vodjo projekta za skladnost poslovanja in integritete na Slovenskih železnicah.

Vodja preiskave na NPU Robert Slodej in Anton Peinkiher, nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo, 9. oktobra dopoldne.

LJUBLJANA – Vodja preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Robert Slodej je v četrtek, 9. oktobra, v dopoldanskih urah takole ob prazni mizi resno debatiral z nekdanjim vodjo obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo Antonom Peinkiherjem, ki je poleti javnost razburil, ko je v pogovoru za Delo dejal, da je že pokojni Janez Drnovšek kot premier bil »premalo odločen in premalo pravičen«, prvak opozicije Janez Janša pa je »razoroževal Slovenijo«.

Prvi v Mercator, drugi na železnice

Sicer iz afere Depala vas razvpiti obveščevalec Peinkiher se je kasneje umaknil za šefa varovanja v Mercatorju, Slodej, ki trenutno vodi številne razvpite preiskave NPU, pa se po pisanju današnjega Dnevnika umika na Slovenske železnice (SŽ). Prijavil naj bi se na razpis, ki se izteče danes, iščejo pa vodjo projekta za skladnost poslovanja in integritete. Na železnicah so razpis objavili pred 10 dnevi. Generalni direktor SŽ Dušan Mes o tem, kdo se bo prijavil, za Dnevnik ni želel »špekulirati«. Poudaril je le, da želijo z novim delovnim mestom okrepiti notranji nadzor.

Pogorel na lokalnih volitvah

Slodej očitno išče izhod iz policije, saj je v začetku meseca kandidiral za župana občine Mežica in z dobrimi 27 odstotki glasov osvojil drugo mesto med štirimi kandidati. V drugi krog se mu ni uspelo prebiti. Slodej je sicer že od ustanovitve eden vodilnih uslužbencev NPU in po pisanju Dnevnika ta v najmanj eni zadevi preiskuje tudi Slovenske železnice. Gre za domnevno sporno preprodajo lokomotiv v BiH iz leta 2009. Sredi septembra so tako kriminalisti obiskali sedež družbe SŽ – Vleka in tehnika (VIT) in pridržali njenega direktorja Dušana Žičkarja. NPU je dokumentacijo o tem poslu od SŽ zahteval že na začetku. Po neuradnih informacijah Slodej ni imel operativne vloge pri zadnji preiskavi na SŽ.

Železnice pod drobnogledom

A Dnevnik poroča, da bi kljub temu njegov morebitni prihod na železnice sprožil kar nekaj vprašanj. Med drugim tudi, ali bi lahko organi odkrivanja v zadnjih letih odločneje ugriznili v kislo jabolko nekaterih spornih poslov železnic. Na NPU so že v začetku lanskega leta prejeli več ugotovitev revizorjev, ki so pregledali del teh poslov. Med njimi so domnevno sporna prodaja zemljišča na območju železniške postaje v Ljubljani, ki ga je od SŽ leta 2008 kupilo podjetje A. K. S. (tega so SŽ hkrati obvodno financirale, a je že leta 2010 končalo v stečaju); avantura z izvedenimi finančnimi instrumenti, pri katerih je SŽ svetoval finančnik Kamilo Lekše, z njimi pa so na železnicah ustvarili več kot 40 milijonov evrov izgube; več poslov odvisne družbe SŽ – Železniško gradbeno podjetje (ŽGP), predvsem pri nakupih bukovih pragov in bakra ...

Slodej za pojasnila Dnevniku včeraj ni bil dosegljiv. Njegova posredna stična točka z Dušanom Mesom pa je SCT. Slodej naj bi bil namreč idejni in operativni začetnik preiskave zoper Ivana Zidarja, ki se je končala z afero Čista lopata. Ta je pomenila začetek konca Zidarjeve absolutne vladavine v domačem gradbeništvu. Prokurist SCT v njegovih zadnjih izdihljajih je bil Mes.

Deli s prijatelji