IMF

Ugotovitve misije: slovenski finančni trg je pretresen

Objavljeno 18. april 2012 09.50 | Posodobljeno 17. april 2012 17.53 | Piše: S. J., STA

Mednarodni denarni sklad je 14 dni proučeval slovenske finančne razmere.

Mednarodni denarni sklad so napadli hekerji.

LJUBLJANA – Misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je v obdobju od 4. do 16. aprila v Sloveniji opravila oceno razmer v slovenskem finančnem sistemu in ustreznosti nadzora ter kriznega upravljanja v sektorju. Misija je ugotovila, da je kriza močno prizadela slovenski finančni sistem, predlagala pa je med drugim izboljšanje upravljanja v državnih bankah.

Rezultati poslovanja v bančnem sistemu so se poslabšali

Misija, ki je ocenila trdnost finančnega sistema in njegovo izpostavljenost sistemskim tveganjem ter proučila ustreznost inštitucionalnega okvira za nadzor in reševanje težav v finančnih ustanovah, se je v minulih 14 dneh srečala s predstavniki ministrstva za finance, Banke Slovenije, Agencije za zavarovalni nadzor, Agencije za trg vrednostnih papirjev, finančnih ustanov in strokovnih združenj.

Osnovna ugotovitev strokovnjakov IMF je bila, da je kriza slovenski finančni sistem močno pretresla. Medtem ko je državi uspelo z različnimi ukrepi zagotoviti finančno stabilnost, pa so se rezultati poslovanja predvsem v bančnem sistemu poslabšali.

Izguba že dve leti zapored

V sporočilu za javnost so v IMF spomnili, da slovenski bančni sistem kot celota že dve leti zapored beleži izgubo, ki je posledica visokih oslabitev in rezervacij zaradi rasti obsega slabih posojil. Glavni udarec za bančni sistem so velike težave slovenskega gradbeništva in težave pri refinanciranju za določene banke.

V IMF ugotavljajo, da je izboljšanje finančnega stanja bank ena od kratkoročnih prednostnih nalog nove vlade, pri čemer menijo, da bo to zahtevalo kombinacijo dokapitalizacij nekaterih bank in ukrepov za sanacijo bančnih bilanc oziroma prestrukturiranje bančnega portfelja.

Kriza razgalila pomanjkljivosti

Ob tem v skladu pravijo, da morajo ta prizadevanja spremljati ukrepi za večjo tržno usmerjenost bank v delni ali večinski državni lasti. »Za to se bo treba spopasti z dolgotrajnimi pomanjkljivostmi pri upravljanju teh bank, ki jih je razgalila kriza,« menijo v IMF.

Glede ustreznosti regulacijskega in nadzornega okvira v finančnem sistemu IMF ocenjuje, da je ta kot celota v skladu z najboljšimi mednarodnimi standardi in praksami, pri čemer pa obstajajo nekatere pomanjkljivosti, ki jih je treba odpraviti.

Ob tem v IMF opozarjajo, da je treba nadzor posameznih finančnih ustanov dopolniti z makrofinančnim nadzorom, ki se loteva stabilnosti finančnega sistema kot celote.

Deli s prijatelji