VLADNA

Ugotovitev: stroški za Teš optimizirani

Objavljeno 12. julij 2012 17.56 | Posodobljeno 12. julij 2012 17.56 | Piše: T. L., STA

Na predlog pristojnega ministrstva bo vlada podprla izdajo poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB za projekt Teš 6.

Pogled na šoštanjsko termoelektrarno.

LJUBLJANA – Vlada je obravnavala informacijo o izpolnjevanju vladnih pogojev za izdajo poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB za projekt Teš 6. Na predlog pristojnega ministrstva bo podprla predlog zakona, ki to omogoča, če bo v njem sprejeto dopolnilo, da pogodbe ob zvišanju cene projekta nad dopustno mejo ne podpiše.

 

Dobavitelj glavne tehnološke opreme za Teš 6, francoski Alstom, je glede na to, da v Sloveniji še tečejo postopki za odobritev državnega poroštva, sklenil, da do sprejetja končne odločitve »pustijo vse aktivnosti v kondiciji«, je nedavno dejal direktor Teša Simon Tot. Do takrat se zadeve ne bodo zaostrovale, delo pa poteka normalno, je dodal.

Kot je po seji vlade povzel v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar, je ministrstvo za infrastrukturo in prostor ugotovilo, da je investitor sledil sklepu vlade in optimiziral stroške projekta, hkrati pa je opozorilo, da vse pogodbe za njegovo izvedbo še niso dokončno sklenjene in da je končna cena le nekaj nižja od višine, ki jo je kot dopustno opredelila vlada.

Pet vladnih pogojev

Predlog zakona o državnem poroštvu za izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD). Vlada je za soglasje k zakonu postavila pet pogojev.

Predsednik odbora državnega zbora za finance in monetarno politiko Andrej Šircelj (SDS) je za petek sklical sejo odbora, na kateri bodo znova obravnavali ta predlog zakona. Odbor je razpravo konec junija že drugič prekinil. Tokrat bo, kot kaže, predlog z omenjenim dopolnilom pripravil za odločanje o njem v državnem zboru.

Deli s prijatelji