SVARILO

Udarjajo strele, veter ruši drevesa, voda zaliva hiše

Objavljeno 30. julij 2014 23.08 | Posodobljeno 30. julij 2014 23.08 | Piše: Mo. S.

Previdnost tudi v naslednjih urah ne bo odveč.

Deževje je zajelo Slovenijo.

LJUBLJANA – »Po hidrološki prognozi Agencije RS za okolje je nevihta v okolici Čakovca na Hrvaškem po radarskih meritvah dosegla intenziteto, ki dopušča možnost pojava močnih nalivov, sunkov vetra in toče. Nekje med Ormožem in Lendavo se bo pomaknila na slovensko stran meje. Ob tem lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki na območju Ormoža in Lendave. Na območju Pomurja in Slovenskih goric obstaja možnost razlivanj zaradi velike predhodne namočenosti,« so sporočili vremenoslovci.

Strele, veter in meteorna voda

Uprava za zaščito in reševanje poroča o udarih strele in meteorni vodi, ki ogroža nekaj objektov. Strela je udarila v stanovanjsko hišo v Murski Soboti, podobno pa se je zgodilo tudi v naselju Stranske Makole, kjer je zaradi tega zagorel kabel na drogu telefonske napeljave. Pozneje so sporočili, da je na hiši v Murski Soboti strela zadela dimnik. Do požara ni prišlo, je pa strela poškodovala lastnico hišo. Oskrbeli so jo reševalci.

Iz Beltincev poročajo o poplavljenih kleteh, voda je v Turnišču zalila hišo, v Mali Polani pa je padlo drevo podrlo drog električne napeljave. Pri nogometnem igrišču na območju Lendave je prav tako podrtih nekaj dreves, veter pa jih je rušil tudi v Hotizi. V Fokovcih, Adrijancih, Petrovcih, Domanjševcih, Markovcih in Vučji Gomili je voda zalivala kleti, poplavljenih je tudi nekaj cestišč. V Gornjih Petrovcih je voda sprožila manjši plaz, ki ogroža prizidek stanovanjske hiše, prav tako je zalilo garažo.

Popoldne je bilo burno tudi ponekod drugod po državi. Pri kraju Arto v občini Sevnica je podrto drevo oviralo promet, v Goriški vasi v občini Škocjan pa je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Na Ljubljanski cesti na Vrhniki je močan veter odkril del strehe.

Ni še konec

Previdnost tudi v naslednjih urah ne bo odveč. Krajevne nevihte z močnimi nalivi se bodo na severovzhodu države namreč pojavljale vse do večera. Drugod bo deževalo občasno, na zahodu bo večinoma suho. Tudi jutri bo najbolj na udaru vzhodni del države, ko bodo še vedno mogoče plohe in nevihte.

Spremljajte verjetnost pojavljanja toče:


Verjetnost pojavljanja toče (vir: Arso)

Spremljajte tudi padavinske razmere:


Radarska slika padavin (vir: Arso)

Kakšne so razmere na vašem koncu? Ali toča že pada? Pišite nam, pošljite nam fotografije.

Deli s prijatelji