VIRANT PRED POSLANCE

Udarila sta se bivši predsednik in pobegli bivši član

Objavljeno 25. februar 2014 13.30 | Posodobljeno 25. februar 2014 13.30 | Piše: P. J.

Nekdanja strankarska kolega Ivan Vogrin in Gregor Virant se bosta ‘udarila‘ pred poslanci. Kdo bo podprl koga?

Nekdaj sta bila strankarska kolega, zdaj pa sta najhujša nasprotnika.

LJUBLJANA – Notranji minister Gregor Virant (DL) se bo spet zagovarjal pred poslanci. Njegov nekdanji strankarski kolega, zdaj nepovezani poslanec Ivan Vogrin je prvopodpisani pod interpelacijo, ki jo je s podpisi še nekaterih poslancev SDS v državni zbor vložil v četrtek.

Pričakovati je, da bodo interpelacijo podprli v opozicijski SDS, ki je Viranta interpelirala že decembra. H glasovanju za interpelacijo se nagibajo tudi v SLS in NSi, ki so podprli tudi prvo interpelacijo.

Virantovi stojijo za svojim predsednikom

V stranki interpeliranega ministra Gregorja Viranta pravijo, da interpelacija ne zasluži nobene medijske pozornosti »ne zaradi predlagateljev, še manj zaradi vsebine«. V nekdanji stranki prvopodpisanega Vogrina so že zdaj odločeni, da interpelacije zoper svojega predsednika ne bodo podprli.

Vogrin trdi, da so njegovi očitki zoper Viranta podkrepljeni z dokumenti. Virant mu odgovarja, »da osebe, obsojene zaradi zlorabe uradnega položaja, ne bi smele opravljati poslanske funkcije«.

»Interpelacija temelji na osebni zameri«

Vodja koalicijske stranke SD Matjaž Han je v odgovoru na naša vprašanja zapisal, da je namera opozicije razvrednotiti institut interpelacije. »Vse kaže na to, da interpelacije niso več namenjene argumentiranim razpravam o delu in odgovornosti posameznega ministra, temveč obračunavanjem, ki temeljijo na trenutnih inspiracijah, domnevnih nepravilnosti, anonimnih prijavah in v zadnjem primeru interpelacije zoper ministra Viranta osebnim zameram poslanca, ki je prišel iz stranke, zoper predsednika katere sedaj vlaga interpelacijo. Žal pa etičnost in moralna drža nista ravno atributa tega, prvopodpisanega poslanca.« Na vprašanje ali bodo interpelacijo podprli, pa odgovarjajo, da jo bodo preučili in se odločili na podlagi dejstev in pojasnil, ne pa na podlagi politikantskih sodb.

»Interpelacije povezujejo koalicijo«

V SLS pojasnjujejo, da k interpelaciji svojih podpisov niso prispevali, ker ocenjujejo, da navkljub resnosti očitkov minister Virant še vedno uživa podporo koalicijskih strank. Menijo tudi, da se ni prav veliko spremenilo v obdobju nekaj mesecev. »Vsaka nova interpelacija namreč po mnenju PS SLS še bolj povezuje to koalicijo strank, ki so si sicer med seboj programsko zelo različne, a jim kot edina skupna točka ostaja zgolj skrb, kako čim dlje ostati skupaj. Zato v ponavljajočih se interpelacijah glede na dosedanje dogodke ne vidimo večjega smisla, saj so možnosti za uspeh majhne,« je dodal vodja poslanske skupine SLS.

Prevc še dodaja, da so se v poslanski skupini sestali s predlagateljem Vogrinom, in čeprav »se glavnina očitkov ne nanaša na njegovo delo ministra, mora biti kateri koli minister tudi zunaj okvira svoje funkcije zaupanja vredna oseba in spoštovati visoke etične standarde, zato bo moral minister Virant temeljito pojasniti tudi očitke iz te interpelacije, glede na naše dosedanje kritike dela ministra Viranta in dvojna merila, ki jih pri tem uporablja zase in za svoje ministre v primerjavi z ostalimi.«

Stališča o Virantu niso spremenili

V NSi pravijo, da stališča do interpelaciji še niso zavzeli in da bodo najprej počakali odgovore ministra. »Del očitkov pa je javnosti že bil predstavljen v prejšnji interpelaciji zoper ministra Viranta in v zvezi s tem mnenja nismo spremenili.« Na vprašanje, ali se jim zdi primeren čas za interpelacijo, pa odgovarjajo, da Slovenijo čakajo pomembne reforme, ki jih je treba pripraviti in izvesti. »Kljub temu pa je treba nosilcem najpomembnejših funkcij v državi gledati pod prste in v primeru nepravilnosti nemudoma na to opozoriti. Opozicija ima tako v parlamentu možnost uporabe interpelacije in prav je, da v primeru upravičenih sumov zlorabe položaja oziroma povzročanja škode državi, to sredstvo tudi uporabi.«

Vprašanja smo poslali tudi vladni Pozitivni Sloveniji, Desusu in SDS, vendar od njih odgovorov do danes nismo prejeli.

Deli s prijatelji