SOBOTNA OMREŽJA

Udarec v srce šaleškega lobija iz termoelektrarne

Objavljeno 29. junij 2013 18.07 | Posodobljeno 29. junij 2013 18.07 | Piše: Borut Perko

Kdo sta pridržana in izpuščena Uroš Rotnik in Bogdan Pušnik ...

V senci prodaje Mercatorja, ki je nedavno burila slovensko javnost, so celjski kriminalisti pred dvema tednoma udarili v srce šaleškega lobija. Zaprli so nekdanjega direktorja šoštanjske termoelektrarne (TEŠ) Uroša Rotnika in ga po 31 urah pridržanja ter kriminalistične preiskave spustili. Aretiran in pridržan je bil tudi Bogdan Pušnik, bivši prvi mož borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik. V ozadju preiskav je iskanje sledi za domnevnimi provizijami pri dobavi opreme za TEŠ 6. Sodu je najbrž izbil dno aktualni podatek, da so se samo letos stroški projekta napihnili za dodatnih 60 milijonov in zdaj znašajo več kot 1,4 milijarde evrov.

Že pred leti, ko je v medije in s tem javnost prišla zgodba o šestem bloku in sta začela z vsemi topovi proti šaleškemu lobiju ter njegovemu vplivnemu članu Rotniku streljati takratna ministrica za gospodarstvo Darja Radič in njen strankarski predsednik, minister Gregor Golobič, mi je dobro poučeni znanec iz Velenja razlagal, da se vse skupaj pravzaprav dogaja daleč od šoštanjske termoelektrarne in njenih smrdljivih izpuhov, na idilični prekmurski ravnici, v umetni vasici, imenovani Prekmurska vas, ki je del Moravskih Toplic. Prav veliko ni govoril, povedal mi je le, da glavni igralci ključne odločitve sprejemajo tam, daleč od oči in ušes prebivalcev Šaleške doline in Ljubljane. Tam imajo energetski grofje svoje apartmaje, tam so se in se najbrž še vedno dobivajo in kujejo načrte, kako bi še bolj nategnili obubožano Slovenijo in še kaj pocuzali iz gradnje že tako najdražje termoelektrarne takšnega tipa na svetu. Za primerjavo: termoelektrarna Stanari pri Doboju v Bosni, ki je sicer dvakrat manjša od šoštanjske, bo stala štirikrat manj. Ob tem velja omeniti, da Republika srbska z Miloradom Dodikom na čelu zagotovo ni vzor za transparentne in poštene posle. A kljub vsemu so v primerjavi z našimi goljufivimi in nenasitnimi štajerskimi strici bosanski Srbi angelčki.

Apartmaji

Svoj več kot 70 kvadratov velik apartma ima v Prekmurski vasi kajpak tudi Uroš Rotnik, ki naj bi bil v preteklosti obogatel pri trgovanju z vrednostnimi papirji, svoje prihranke je, kot trdi za medije in najbrž tudi preiskovalne organe, plemenitil prek skladov, ki jih je upravljal Pušnik. Nekdanji direktor termoelektrarne, zdaj prvi mož velenjske komunale, ima v Šaleški dolini in v Prekmurski vasi istega soseda. To je Milan Medved, direktor Premogovnika Velenje. V bližini Moravskih Toplic ima le par kvadratov manjši apartma kot Rotnik in Medved tudi Bojan Brešar, bivši vodja projekta Šesti blok. Poleg njih ima vikend tam Franc Rosec, še do nedavnega direktor TEŠ, Rotnikov in Medvedov sodelavec in prijatelj, ki je bil, ko je bil Rotnik na čelu TEŠ, tudi njegov nadzornik.

V Prekmurski vasi se energetski grofje družijo tudi s Stanislavom Sovičem, ta ima tam kar tri apartmaje. Kovinarstvo Sovič iz Velenja je med Rotnikovim direktorovanjem šoštanjske termoelektrarne veliko delalo zanjo, promet se jim je takrat podeseteril, med letom 2005 in 2009 je Sovič prek TEŠ zaslužil kar 80 odstotkov vseh prihodkov ali dva milijona evrov.

Rotnik in Medved pa se ne sestajata le v prekmurski lobistični bazi, soseda sta tudi na Krku, kjer imata prav tako počitniška apartmaja. No, Rotnik je s trgovanjem z vrednostnimi papirji, kar naj bi počel od leta 1994, ko je bil star le malo nad 20 let, do danes, med drugim tudi prek borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik oziroma prijatelja Bogdana Pušnika, zgradil še družinsko hišo v Florjanu pri Šoštanju, prav tako pa ima diplomant strojne fakultete v ljubljanski Zupančičevi jami od leta 2006 stanovanje, ki je resda napisano na ženo.

Bogdan Pušnik je poslovnež, najbolj znan kot lastnik nekdanje borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik. Povezujejo ga s posli s premogom, družba MP (Medvešek-Pušnik) Naložbe, katere petinski lastnik je Pušnik, izvršna direktorica pa žena Maja Pušnik, ta je tudi lastnica 6,9-odstotnega deleža Premogovnika Velenje, glavnega dobavitelja premoga za Teš. Pušnik, ki se doslej ni omenjal v povezavi s spornimi posli šoštanjske termoelektrarne, je z Rotnikom več let tesno poslovno sodeloval. Bil je njegov prijatelj in reden gost Rotnikovih rojstnodnevnih zabav, ter, kar je najpomembnejše, njegov osebni finančnik.

Ohlajeni odnosi

Njuni odnosi naj bi se bili ohladili po letu 2010, ko je nadzorni svet Rotnika odstavil. Naključno ali ne je prav takrat Bogdan Pušnik, ki je od leta 2006 skupaj s takratnim generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Jožetom Zagožnom sedel tudi v nadzornem svetu Gorenja, začel trgati svoje povezave s Šaleško dolino. HSE je večkrat neuspešno poskušal prodati delnice Premogovnika Velenje, ki jih obvladuje prek družb MP Naložbe in luksemburške družbe Towra, ki je prav tako v njegovi lasti. Poslovno se je razšel tudi z bratom Ivom, v Švici živečim poslovnežem, ki ljubljanskemu Te-Tolu dobavlja indonezijski premog. Po sporu med obema bratoma in po več mesecih pogajanj je namreč starejši Ivo oktobra lani v celoti izstopil iz lastništva MP Naložbe.

Ivo Pušnik je od nekdaj imel odlične povezave s politiko vseh barv. Lastnik letala socata TBM 850, s katerim se je predsednik vlade Janez Janša 4. maja lani z ženo Urško in sinom Črtomirjem predčasno vrnil z dopusta v Grčiji, je po javno dostopnih podatkih ciprsko podjetje Gaznafta Investments Limited, katerega direktor je prav Ivo Pušnik.

Kriminalisti so preiskovali v glavnem Rotnika, ne pa tudi Petra Kotarja, prav tako ne sedeža njegovega podjetja Sol Intercontinental za ljubljanskim Bežigradom, ki že vrsto let v Sloveniji zastopa družbo Alstom; ta opremlja novo termoelektrarno. Zanimivo, da je razpis za opremo TEŠ 6, tega je pripravilo drugo Kotarjevo podjetje CEE, predvideval tudi primešavanje uvoženega premoga.

Deli s prijatelji