KONSTRUKTIVNO

Učitelji prej v pokoj?

Objavljeno 07. marec 2012 21.16 | Posodobljeno 07. marec 2012 21.16 | Piše: S. J., STA

Turk pričakuje konstruktiven socialni dialog.

LJUBLJANA – »Srečanje je bilo spoznavno, načeli smo vse teme, ki nas zanimajo. Oboji delimo zaskrbljenost za usodo zaposlenih v tem sektorju,« je danes povedal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Ta se je sestal s predstavniki skoraj vseh sindikatov, manjkal je le predstavnik Glose.

Slabo izobraževanje ne pride v poštev

»Želimo ohraniti kakovost na tem področju in vse, na kar sta mladina in prebivalstvo navajena. A vprašanje je, kako to narediti, saj vladi zmanjkuje sredstev,« je poudaril Turk, ki se zaveda, da si slabega izobraževanja ne moremo privoščiti.

Turk: Še enkrat, ministrstvo za kulturo ni ukinjeno

Minister je ponovno poudaril, da ministrstvo za kulturo ni ukinjeno, ampak ima samo enega ministra. Število strokovnih delavcev je ostalo enako, zmanjšalo se je le število politikov na tem področju.

Denar za plače bo

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je vesel, da je minister potrdil, da bo denar za plače učiteljev, o racionalizaciji pa danes niso govorili in tudi o obvezni osemurni prisotnosti učiteljev na delovnem mestu ne.

»Minister je omenil morebitno hitrejše odhajanje v pokoj, češ da bi lahko šli učitelji prej v pokoj. Vlada si prizadeva, da bi ljudje delali dlje časa kot zdaj, zato me tudi preseneča, da bi na hitro upokojevali. Zdaj se je treba dogovoriti, ali bomo delali dlje ali ne,« je opozoril Štrukelj.

Deli s prijatelji