DRŽAVNO PRVENSTVO

Učenci tekmovali v izumih in robotih

Objavljeno 15. marec 2014 22.05 | Posodobljeno 15. marec 2014 22.06 | Piše: A. J.

Tema letošnjega finala odprtega državnega prvenstva FLL Slovenije v Dobrovi je bilo besnenje narave.

Ekipe. Foto: Matej Rener

V Osnovni šoli Dobrova pri Ljubljani je bilo neznansko živahno: skoraj še po novem dišeča športna dvorana je postala prizorišče finala tekmovanja First Lego League (FLL), nenavadnega merjenja tehničnega znanja, iznajdljivosti in srčne kulture, ki v mednarodnem prostoru uživa velik ugled.

FLL je zasnoval Američan Dean Kamen, izumitelj znamenitega električnega dvokolesnika segway. K nam ga je pripeljala skupina navdušencev, ki se je pozneje združila v zavod Super glavce in ekipo FLL Slovenija. Gonilna sila je vodja FLL v Sloveniji Natalija Premužič, ki tako kot vsi kolegi zadnji dve leti dela brezplačno. »Vsi, ki sodelujemo pri projektu, smo 100-odstotni prostovoljci,« pojasni. Ker je dela ob vsako leto večjem navdušenju mladih, na tekmovanju lahko sodelujejo šolarji od 9. do 16. leta, ogromno, je organizacija FLL zadnje leto njena glavna dejavnost. »To počnem zato, ker sem prepričana, da je način dela, ki ga ponuja FLL, tisto ta pravo, ima smisel. V projektu sodeluje cela družina, pomagajo tudi starši, prijatelji, kolegi strokovnjaki z različnih področij in nas podpirajo,« razkriva organizatorka, ki je prepričana tudi, da bo njeno navdušenje nekoč poplačano. Če ne v denarju, se tridesetim prostovoljcem več kot 5000 ur prostovoljnega dela povrne v pozitivni energiji, ki jo je še posebno tu, na velikem finalu, zares v izobilju.

Prizorišča naravnih nesreč in čudežnih napravic

Mentorji so skakali naokrog in iskali razstavne mize za svoje ekipe, otroci so vlekli nase pisane majice z imeni svojih ekip, sodniki so preverjali robotski del tekmovanja, ali sta poligona, na katerih so se pomerili robotki, ki so jih sami sestavili in programirali mladi geniji, takšna, kot morata biti: letos so bili miniaturne hiše, palmi, avto in tovornjaka razpostavljeni v duhu teme tekmovanja – besnenje narave. Le nekaj minut preden se je veliki kazalec okrogle šolske ure na steni telovadnice pomaknil naravnost navzgor, so se ekipe postrojile okoli povezovalca Žige Sedmaka. Zadoneli sta črnogorska – tudi od tam so prišli gostje – in slovenska himna in naznanili začetek tekmovanja.

Predstavitvene mize so se prelevile v prizorišča naravnih nesreč in čudežnih napravic, ki so si jih za pomoč človeštvu ob besnenju narave izmislili mladi ustvarjalci. Mizo ljubljanskih Hitrih tac je preletavala nenavadna naprava, pri Komendčanih Despicable Team se je pod strop vzpenjal velikanski nevihtni oblak, v katerem so utripale strele. Lanski viceprvaki, Šentjernejčani Roosters, so v sodelovanju z gasilci ustvarili gladinomer, ki bo možem v rdečem omogočil, da bodo avtomobile med vožnjo po poplavnih območjih zaustavili, še preden bi se ti lahko poškodovali. Med mizami, razpostavljenimi po telovadnici, pa smo letos zaman iskali Rdeče noske iz Logatca. Skupina, ki jo je lani združila prezgodnja smrt devetletnega Nejca Vovka – vzela ga je zahrbtna bolezen, a so zanj tekmovali prijatelji in njegov bratec dvojček Luka –, se letos ni uvrstila na finalno tekmovanje. »Zaradi pomanjkanja časa,« razloži Nejčev in Lukov oče Frenk Vovk, ki trdno verjame, da bo naslednje leto tekmovanje znova obiskal z vso rdečenoskovsko ekipo.

Odkritja znanstvenikov prevečkrat ostanejo v predalih

»Pri nas v Sloveniji ni glavni problem, da ne bi bili inovativni, problem je, da dobre ideje ne zaživijo. Odkritja znanstvenikov prevečkrat ostanejo v predalih. FLL-jevci se učijo, da je treba znanje deliti in ideje tudi uresničevati,« je poudarila organizatorka Premužičeva, ki meni, da je prav ta del tekmovanja za mlade še posebno pomemben.

Bolj ko se je tekmovanje nagibalo h koncu, več energije so imeli tekmovalci. Ko se z nalogami, kot je, kako spraviti maketi psička in mucka do makete hiše, spopadel še zadnji robot in so se ocenjevalci umaknili v zbornico, se je živžav umiril: vsi so nestrpno pričakovali razglasitev letošnjih nagrajencev. Letošnji prvaki FLL so postale ekipa Nepredvidljivih iz OŠ Predoslje pri Kranju, Black & White, I. OŠ Celje in RoboSončki iz OŠ Koper. Ena ekipa se bo konec aprila udeležila World festivala v Ameriki, dve pa bosta konec maja lahko odpotovali v špansko Pamplono na evropsko prvenstvo.

Deli s prijatelji