LJUBLJANA – Po dveh uspešnih sezonah se osnovnošolski kuharski projekt Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, katerega medijski sponzor so tudi Slovenske novice, nadaljuje. Šolarji z vseh koncev države bodo spet poprijeli za kuhalnice ter raziskali, kaj so nekdaj kuhali njihovi predniki. »Naše poslanstvo je raziskati in rešiti z vlaka pozabe čim več starih domačih jedi, se poučiti o takratnih postopkih priprave, njihovi vlogi na makro področju, ki je zaznamovala način življenja tamkajšnjega prebivalstva, se prepričati o raznolikosti jedi od vasi do vasi in jih primerno uvrstiti v prostor in čas,« smo lahko slišali ob predstavitvi knjige, ki pokriva recepte iz prejšnje sezone.
Idejna vodja projekta Anka Peljhan pojasnjuje, da bodo letos otroke pripeljali do pridelovalcev hrane, da se bodo lahko na lastne oči prepričali, kako je zdravo prehranjevanje s kakovostno hrano iz lokalnega okolja pomembno za njihov normalni razvoj. Hkrati pa na tekmovanju slovenski osnovnošolci spoznajo tudi hrano prednikov in njeno pripravo, ki se razlikuje od današnje hitre in nezdrave kuhinje.
Nad projektom je navdušen tudi etnolog dr. Janez Bogataj, predvsem zato, ker tipične slovenske jedi izginjajo celo iz turistične ponudbe, saj se Slovenija prej reklamira s picami kot lokalnimi specialitetami: »Na takšnem tekmovanju otroci spoznajo, kakšna hrana je v njihovem domačem okolju, saj danes ljudje ne poznajo več lokalne kulture. Vedo pa, kakšna hrana je na Sejšelih.« Bogataj si želi tudi, da bi se pri projektu učile tudi šolske kuhinje, za katere pomanjkanje denarja ne more biti izgovor za pripravo nezdrave hrane z nekakovostnimi sestavinami. Prav zato je k tekmovanju pristopilo tudi kmetijsko ministrstvo, saj želijo s projektom z najmlajšimi spodbuditi tudi pridelovalce in proizvajalce k proizvodnji višjekakovostnih lokalnih izdelkov.
Letos bo s tradicionalnimi slovenskimi jedmi pokrita celotna Slovenija, sodelovalo bo 88 šol iz domala vseh pokrajin. Po desetih regijskih tekmovanjih bodo aprila na vrsti tri polfinalna srečanja, maja pa veliki finale, ki bo določil tiste učence, ki bodo pokazali največ znanja, pripravili najokusnejše jedi in bili najbolje organizirani v kuhinji.