DOVOLJENJE ZA SOMALIJKO

Ubili so ji očeta in brata, zdaj prihaja v Slovenijo

Objavljeno 06. februar 2015 21.15 | Posodobljeno 06. februar 2015 21.15 | Piše: STA, A. L.

Najstnica je v Etiopijo pribežala iz Somalije.

V najmanj petih primerih naj bi bila Škrbićeva k Sikošku prišla s pooblastilom kupca podjetja in je na podlagi tega tudi sama podpisovala vse potrebne listine (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Ministrstvo za notranje zadeve je danes somalijski najstnici, ki se želi zaradi težkih življenjskih razmer v begunstvu v Etiopiji pridružiti svoji sestri v Mariboru, izdalo dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji. Kot so sporočili z ministrstva, so dovoljenje izdali zaradi interesa države, veljavno pa je pet let.

Na ministrstvu dodajajo, da so izvajalca za izdelavo in personalizacijo dovoljenj za prebivanje zaprosili za absolutno prednostno izdelavo izkaznice in njeno odpremo.

Izkaznico bodo na ministrstvu predvidoma prejeli v ponedeljek, nato pa ga bodo nemudoma poslali ministrstvu za zunanje zadeve, ki bo poskrbelo za vročitev dovoljenja najstnici oziroma njenemu zakonitemu zastopniku, še navajajo na ministrstvu.

Ubili so ji očeta in brata, mama jo je zapustila

Najstnica je v Etiopijo pribežala iz Somalije. V vojni so ji ubili očeta in brata, na begu pa jo je zapustila še mati. Njena edina preostala družina je tako odrasla sestra, ki že več kakor štiri leta kot begunka živi v Mariboru.

Ta je poleti 2013 na slovensko notranje ministrstvo vložila prošnjo za združitev družine oziroma za dovoljenje, da bi sestro pripeljala v Slovenijo, a ga tudi po pritožbi na sodišče ni dobila, saj slovenski zakon o mednarodni zaščiti beguncem ne dovoljuje združitve z brati ali s sestrami, temveč le združitev otrok in staršev.

Vloga ustavnega sodišča

Pot za prihod somalijske begunke v Slovenijo je tako januarja odprlo šele ustavno sodišče, ki je razsodilo, da je bil člen 16 b zakona o mednarodni zaščiti neskladen z ustavo in je zadevo vrnilo notranjemu ministrstvu v novo odločanje.

Dodatno je k izdaji dovoljenja pripomogel sklep vlade, da obstaja interes države iz humanitarnih razlogov, da se 14-letna begunka pridruži sestri v Mariboru.

Deli s prijatelji