BREZ SIGNALA

TV3 ne bo več oddajala

Objavljeno 04. januar 2012 10.45 | Posodobljeno 04. januar 2012 17.12 | Piše: A. L., T. L./STA

Ker ne morejo do oglaševalskega denarja, zapuščajo Slovenijo.

LCD-televizor (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – »Žal mi je, da smo morali sprejeti odločitev o ukinitvi televizije TV3, saj še vedno verjamem, da smo bili s sedanjo ekipo in predvidenimi načrti sposobni zgraditi veliko zgodbo. A situacija na slovenskem medijskem trgu, kjer trenutno vladata monopolizacija in nekonkurenčnost, nas je prisilila v te skrajne ukrepe. Vsem zaposlenim bomo pomagali po najboljših močeh, tudi z možnostjo zaposlitve znotraj družbe MTG. Izguba televizije TV3 bo v prihodnosti negativno vplivala na slovenski oglaševalski trg, hkrati pa bo to tudi neposredno negativno sporočilo preostalim tujim medijskim vlagateljem glede vstopa v ta prostor,« je povedal Gregor Memedović, generalni direktor televizije TV3.

Prihodnosti ne vidijo

Oddajali bodo le še nekaj mesecev, zaključili pa bodo tudi vse pogodbene obveznosti. Družba MTG je na slovenski televizijski trg vstopila sredi leta 2006 in kar pet let gradila blagovno znamko TV3. Tržni delež gledalcev se je v teh letih povzpel z 1 odstotka na današnjih 11 odstotkov. Kljub temu pa razmere na slovenskem medijskem trgu niso dopustile, da bi si odrezali delež oglaševalskega kolača, ki bi jim pripadal glede na gledanost, pravijo in dodajajo, da se je vodstvo družbe MTG prav zaradi nekonkurenčnega okolja in neodzivnosti državnih organov odločilo, da televizijo zapre, saj ne vidi možnosti, da bi položaj v prihodnjih letih lahko bistveno spremenil.

Iščejo se prosta delovna mesta

Odpovedi delovnega razmerja bodo potekale v skladu s slovensko zakonodajo, zaposleni pa bodo prejeli tudi vsa nadomestila, ki jim pripadajo. Prav tako bodo imeli možnost prijave na prosta delovna mesta v družbi MTG.

Milosavljević: Negativno sporočilo tujim medijskim hišam

Današnja informacija o prenehanju delovanja komercialne televizija TV3 je zagotovo negativno sporočilo drugim tujim medijskim hišam, ki bi jih zanimal vstop na slovenski medijski trg, pa je ocenil profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede in strokovnjak za medijske študije Marko Milosavljević. Nekatere tuje medijske hiše, recimo luksemburška televizija RTL, ki ima televizijsko postajo tudi na Hrvaškem, so se po besedah Milosavljevića že prej pritoževale nad slovenskim medijskim okoljem.

»Znani smo postali kot okolje, kjer zna država postaviti vrsto ovir in je lahko tečno pedantna glede pravil in pogojev, hkrati pa na nekaterih sistemskih ravneh ne zna vzpostaviti temeljnih mehanizmov, recimo glede lastništva, koncentracije in transparentnosti,« je povedal. Zato se mnogi tujci izogibajo Sloveniji, drugi, ki so prisotni v Sloveniji, pa prav tako obupujejo in ne vedo več, kaj naj naredijo.

V Pro Plusu presenečeni, z razlogi se ne strinjajo

V televizijski hiši Pro Plus so kljub težkim in nepredvidljivim razmeram, ki vladajo na slovenskem medijskem trgu, presenečeni nad odločitvijo švedske medijske družbe MTG, da v Sloveniji ukine svoj televizijski program TV3. Samo njihovo poslovno odločitev v Pro Plusu težko komentirajo, se pa ne strinjajo z razlogi za ukinitev, ki jih v medijih navaja družba Prva TV (nekonkurenčno okolje in neodzivnost državnih organov).

Deli s prijatelji