ELITNO

Tušev sin tekmuje v plemenu bogatih

Objavljeno 28. april 2012 10.07 | Posodobljeno 28. april 2012 10.07 | Piše: Irena Divković Milanović

Andražu Tušu je kajtanje omogočilo druženje z najbogatejšimi na svetu.

Otoški raj Necker je sir Richard Branson kupil ob spodbudi hčerke. Foto: S. N.

LJUBLJANA – »To je moj ati. Zgledujte se po njem. Lp Andraž Tuš,« je bilo zapisano na spletnem forumu, kjer so razpravljali o seznamu najbogatejših Slovencev. »Še dobro, da ima samo Andraž atija, po katerem se lahko zgledujemo ... Živjo Andraž, zrihtaj mi sestanek z atijem, prosim,« je zapisal drugi komentator.

Kakor koli, dejstvo je, da je Mirko Tuš sinu prav gotovo zgled v – kajtanju. Celjan namreč telesno pripravljenost ohranja s tem adrenalinskim športom, strast pa je nasledil tudi sin. Že vrsto let se visoko uvršča na državnem prvenstvu, poleg tega mu je kajtanje ponudilo priložnost, da se druži z nekaterimi najbogatejšimi na svetu in potuje na najelitnejše destinacije. Tako je tudi spoznal enega najslovitejših britanskih milijarderjev, 62-letnega Richarda Charlesa Bransona, lastnika blagovne znamke Virgin, ki v istoimenski skupini nadzoruje 350 podjetij. Med najbolj znanimi sta letalska družba in glasbena producentska hiša. V njegovem lastništvu je tudi Virgin Galactic, ki prodaja vozovnice za pot v vesolje. In seveda, Mirko Tuš si je že rezerviral dva sedeža za polet v vsemirje, ugibamo, da najbrž zase in za Andraža.

Gospodar Virgina Branson je četrti najpremožnejši Britanec

Svetovno slavo si je zagotovil s posebnimi podvigi, na primer 1987, ko je z balonom na vroč zrak preletel Atlantik. Je lastnik otoka Necker na Britanskih Deviških otokih, v lasti ima tudi velik del zemljišča na antilskem otočju Antigva in Barbuda. Necker sta z ženo kupila ob spodbudi hčerke, ki ji je bilo takrat komaj osem let. Branson je imel takrat 28 let, za seboj pa šest let zasebnega biznisa in nobenega kapitala. Po prvotni zamisli je želel na otok pritegniti kar največ zvezdnikov, potem pa se je vanj zaljubil; ko se je sporazumel z nekdanjim lastnikom, ga je kupil za razmeroma malo denarja. Necker je zdaj v portfelju Bransonove firme za razkošne nepremičnine. Na otoku so že trikrat pripravili tekmovanje v kajtanju Kite Jam, o dogodku pa Branson redno piše v svojem blogu na uradnih straneh Virgina.

Lani je tudi Andraž Tuš sodeloval na elitnem celotedenskem tekmovanju, a za to je moral nekdo globoko seči v žep. Po ceniku za leto 2011 je teden v great house room za dva znašal 25.400 dolarjev, junior suite v istem hotelu 26.200 dolarjev, master suite 28.350 dolarjev, v bali houses pa je bilo treba odšteti 27.300 dolarjev. No, vipovska ponudba je pač draga reč.

Vse mesto je zgrajeno iz najplemenitejših naravnih materialov, kamna in lesa, orientalski pridih pa pričarajo skulpture Bude. Necker je resnično raj na zemlji!

Najprej kajt, nato faks

Po zaslugi Britanke Janneke Diemel, ki se je udeležila lanskega Kite Jama, si lahko ogledamo svet luksuza in adrenalina: njene fotografije kažejo suši z afriškimi morskimi sadeži na tradicionalnem čolnu, ki je po kanalu plul do gostov na ležalnikih. Lahko si pogledamo tudi dve fotografiji Andraža Tuša, kopalce v džakuziju, obloženem s kamenjem, in celo plemensko različico naslednika slovenskega imperija. Andraž se je namreč v družbi dveh sotekmovalcev fotografiral kot plemenski bojevnik.

No, na mondenem otoku ni le užival, temveč si je prizadeval tudi za visoko uvrstitev na tem najekskluzivnejšem tekmovanju v kajtanju. Na primer, v družbi privlačne mlade dame, napravljene nadvse izzivalno, je proslavil drugo mesto. In medtem ko so se drugi sproščali s steklenico piva, njega ni zaslediti z alkoholom v roki. Tekmovanju je bilo naklonjeno tudi vreme, tako da je šlo vse po načrtih, obiskovalci pa so ob odhodu dobili v dar posebno dizajnirane Virginove račke. Seveda ni manjkalo niti izklesanih lepotic, ki so dodatno popestrile dogajanje. Andraža mediji v domovini označujejo za prijaznega in dostopnega, takega ga opisujejo tudi reportaže, v katerih je kajtanje vedno omenjeno kot njegova prva ljubezen, študij pa druga. In, seveda, ni pozabil na poslovno žilico, zato je njegova deska za kajtanje nosila naziv Tušmobil.

Če se vrnemo k seznamu vesoljskih popotnikov, se lahko vprašamo, ali je nakup vozovnice tudi vstopnica v ekskluzivni Virginov svet. Mirko in Andraž delita ljubezen do kajtanja, prav to je pripeljalo Tuša mlajšega na elitni Necker. No, a tudi brez tega športa bi lahko Virginova ekipa nekako osrečila zahtevne goste iz Slovenije; kdor ima globoke žepe, si pač lahko privošči katero koli njihovo storitev.
 

Deli s prijatelji