LESTVICA

Tuš pada, Lovše je izginil

Objavljeno 25. januar 2015 21.15 | Posodobljeno 25. januar 2015 21.15 | Piše: Blaž Kondža

Kdo vse je zadnja leta bogatel, kdo skoraj obubožal in kdo izginil z lestvice najbogatejše slovenske stoterice.

Najbogatejši zemljan je Američan Bill Gates. Foto: Reuters

Sreča je opoteča, pravi stari pregovor. Danes si najbogatejši, zaradi napačne odločitve pa lahko že naslednji dan obubožaš. A zdi se, da v krizi ta ne drži najbolje, saj so bogati še bolj nesramno bogati, revni samo še revnejši, nekoč uspešnemu srednjemu sloju pa prav tako ni več vse z rožicami postlano in bo počasi izginil, če se ne bo nič zgodilo v smeri zmanjševanja neenakosti med ljudmi.

Najbolj pričakovana lestvica

Pisalo se je leto 2007, ko je revija Manager prvič objavila lestvico 100 najbogatejših Slovenk in Slovencev. No, žensk je bilo bolj za vzorec, kot smo se prepričali med listanjem arhivske številke. Zagotovo pa so takrat številni nestrpno pričakovali izid novembrske izdaje revije, da bi izvedeli, kdo najbogatejši v deželi je tej. In tudi vsa naslednja leta so radovedni bralci težko čakali na november, ko objavijo lestvico smetane slovenskih bogatašev.

Od trgovca...

Prvo mesto je leta 2007 zasedel Mirko Tuš, lastnik trgovske verige Tuš, čigar premoženje so ocenili na 240 milijonov evrov. Drugo je z oceno 190 milijonov takrat pripadlo Darku Horvatu iz družbe Aktiva Holdings, ki je svoje premoženje zaslužil s spretnim trgovanjem z delnicami in certifikati prebivalstva v času prve slovenske privatizacije tedaj še družbenih podjetij. Tretje mesto na lestvici najpremožnejših Slovencev je zasedel poslovnež Igor Lah, njegovo premoženje so tedaj ocenili na 145 milijonov evrov. Deseterico najbogatejših po letih objavljamo tudi v spremljevalni tabeli.

... do mobilnih aplikacij

Mirko Tuš je bil na prvem mestu še naslednja tri leta (2008, 2009, 2010), dokler ga ni 2011. zamenjal Sandi Češko, lastnik podjetja Studio Moderna, ki se ukvarja z direktno prodajo. Češko je na prvem mestu ostal do lani, ko sta ga na vrhu zamenjala zakonca Login, katerih podjetje Outfit7 ponuja zabavne aplikacije za pametne naprave – telefone in tablice. Največji uspeh sta dosegla z zabavno aplikacijo z govorečimi hišnimi ljubljenčki.

Kako so obogateli?

Enostavnega recepta, kako obogateti, žal ni. Največkrat gre za splet okoliščin in kanček sreče. Vsekakor pa je na letošnji lestvici več takšnih, ki so si bogastvo pridobili z dobro poslovno idejo, in manj tistih, ki so ga dobili po »čudnih« poteh. Večina bogatašev, ki so stalnica lestvice, je svoje premoženje kopičila več let.

Katera je najdonosnejša panoga, bi težko rekli. Če pogledamo najpremožnejša Slovenca, zakonca Login, je to sodobna tehnologija, ki jima je po oceni revije Manager prinesla dobrih 617 milijonov evrov premoženja. Tudi direktna prodaja je še vedno uspešen poslovni model, glede na uvrstitev Češka na drugo mesto lani – njegovo imetje je ocenjeno na slabih 391 milijonov evrov.

Največji osmoljenci

Če je bogastvo najpremožnejših Slovencev do leta 2008 še raslo, je 2009. doživelo padec. Šele leta 2012 so se smernice spet obrnile navzgor. Če primerjamo prvo deseterico iz leta 2014 s tisto iz 2007., ugotovimo, da je z lestvice desetih najbogatejših izpuhtel Tomaž Lovše, čigar kartični imperij se je podrl in ga pripeljal v sodne postopke – trenutno je še na prostosti, saj je plačal vrtoglavo varščino.

Niti družine Polič (lani na 31. mestu z 29,2 milijona evri) ni več na vrhu lestvice. Prav tako sta z vrha padla Igor Akrapovič (lani na 22. mestu s 43,1 milijona evri) in Stojan Petrič (lani na 38. mestu z 21,8 milijona evri). Družine Anderlič in Branka Drobnaka na lanskem seznamu najbogatejših ni bilo več. Prav tako na njem ni več padlega gradbenega barona Ivana Zidarja – leta 2007 je bil na 88. mestu, 2009. pa kar na 11. z 52,2 milijona evri, danes pa bi moral prestajati zaporno kazen. Mirko Tuš, nekoč najbogatejši, je lani pristal na 15. mestu, pri čemer se mu je premoženje spet zmanjšalo glede na leto 2013.

Bančni računi so skromnejši

Na koncu dodajmo, da posamezniki teh silnih milijonov, o katerih pišemo, nimajo na osebnih bančnih računih, ampak gre za različne oblike premoženja – večinoma za lastniške deleže v podjetjih. Njihova vrednost pa zelo niha, kar se je še najbolje videlo, ko je začetek krize mnogo takrat najbogatejših Slovenk in Slovencev enostavno odpihnil s seznama. Pa tudi v svetovnem merilu so naši bogataši komaj omembe vredni – najbogatejši zemljan, Američan Bill Gates, ima po podatkih revije Forbes 80,6 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

 

 

Kako nastane lestvica najbogatejših Slovencev

Priprava seznama najbogatejših traja slabega pol leta in vsekakor ni lahko opravilo. Sodelavci revije Manager poskušajo v tem času zbrati čim več informacij o premoženju bogatih Slovencev, pomagajo si s številnimi viri. Pri lestvici gre seveda za ocene, narejene na podlagi podatkov iz različnih javnosti dostopnih virov, od delniških knjig podjetij, registra Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), poslovnih baz do domačih in tujih registrov, medijskih zapisov in neuradnih virov.

 

Deli s prijatelji