KAMPANJA

Türku denar kar pada z neba

Objavljeno 30. november 2012 12.35 | Posodobljeno 30. november 2012 12.35 | Piše: A. L.

Za kampanjo je aktualni predsednik zbral že 90 tisočakov, Pahor skromnih 30 tisočakov.

Aktualni predsednik države Danilo Türk je pri zbiranju denarja za kampanjo precej uspešen.

LJUBLJANA – V treh tednih, od prvega kroga volitev, je Borutu Pahorju za kampanjo uspelo zbrati 15 tisoč evrov, Danilu Türku pa 4300 evrov. Velja pa omeniti, da je do prvega kroga aktualni predsednik države za kampanjo zbral kar 85 tisočakov, nekdanji premier pa le 15 tisoč. Koliko mislita, da ju utegne kampanja stati, tudi pred drugim krogom nista želela ugibati, poroča današnje Delo.

Pahorjevi pravijo, da bodo porabili, kolikor so zbrali. Sicer pa lahko po pravni ureditvi denar zbirata še štiri mesece po volitvah, ko morata zapreti posebne račune in spisati poročila za računsko sodišče.

Volitve za Pahorja donosne

Delno povračilo stroškov kampanje za Boruta Pahorja bi znašalo slabih 40 tisoč evrov. Milan Zver bo dobil 23.645 evrov povračila. Če bi v drugem krogu na volišča prišlo enako število volivcev kot v prvem, bi bilo med oba razdeljenih 99.116 evrov.

Vsak glas pomeni 12 centov.

Sredstva za Türka omejena

Pahor pa lahko, ker ga kandidira stranka, po volitvah računa na denarno pomoč SD. Ta ne bo omejena na največ deset povprečnih plač. Za vse druge, ki donirajo sredstva za kampanjo, zakon določa to mejo. Torej bo Türk tu omejen, je pa pred petimi leti dokazal, ko ga je kampanja stala skoraj 582 tisočakov, da je toliko denarja mogoče zbrati. Res pa je, da takrat še ni bilo krize.

Deli s prijatelji