KRIMSKI POLOTOK

Türka na srečanju predsednikov v Jalti ne bo

Objavljeno 30. april 2012 20.53 | Posodobljeno 30. april 2012 20.53 | Piše: Mi. S., STA

Kot so sporočili iz Türkovega urada, se predsednik srečanja ne bo udeležil, ker ima številne obveznosti doma.

Danilo Türk je minuto čez polnoč podpisal odlok o razpustitvi parlamenta in razpisal volitve

LJUBLJANA – Predsednik republike Danilo Türk se ne bo udeležil srečanja predsednikov držav srednje Evrope v Jalti na ukrajinskem polotoku Krim, ki bo potekalo sredi maja. Kot so sporočili iz Türkovega urada, se predsednik srečanja ne bo udeležil, ker ima številne obveznosti doma.

Manjkali bodo še štirje predsedniki

Poleg Türka na vrh 11. in 12. maja ne bodo prišli še predsedniki štirih držav članic EU – Avstrije, Češke, Italije in Nemčije –, so danes sporočili z ukrajinskega zunanjega ministrstva. Dodajajo, da v Jalto verjetno ne bo tudi predsednika Estonije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»O tem obveščamo vse vnaprej, da ne bo nihče iz tega delal senzacije,« je izjavil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Vološin za tiskovno agencijo Interfax-Ukrajina.

Udeležbo na srečanju je po njegovih navedbah potrdilo deset držav, štiri pa so sporočile, da se ga bodo verjetno udeležile.

Zaskrbljenost nad Timošenkovo

Tiskovni predstavnik ni želel povezati neudeležbe predsednikov na vrhu z vse večjo zaskrbljenostjo zahodnih držav nad zdravstvenim stanjem zaprte nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, še poroča AFP.

Tiskovni predstavnik nemškega predsednika Joachima Gaucka je sicer pred dnevi potrdil poročanje nemških medijev, da se predsednik srečanja ne bo udeležil zaradi naraščajoče zaskrbljenosti Nemčije in drugih evropskih držav zaradi ravnanja ukrajinskih oblasti s Timošenkovo.

Tudi češki predsednik Vaclav Klaus je po poročanju čeških medijev odpovedal udeležbo na vrhu, ker se ne strinja z ravnanjem ukrajinskih oblasti z opozicijsko voditeljico.

Deli s prijatelji