INTERPELACIJA

Turk: Zdi se, kot da je SD gospe Potrata hotela narediti veselje

Objavljeno 26. februar 2013 21.55 | Posodobljeno 26. februar 2013 21.55 | Piše: T. L.

»Predlagatelji demonstrirajo zastarelo ideološki, strašljivo nedemokratičen in skrb vzbujajoče klientelističen pogled na izobraževanje, znanost, kulturo in šport,« je v odzivu na interpelacijo dejal Turk.

Minister Žiga Turk.

LJUBLJANA – »Interpelacija je v vseh točkah neosnovana, argumenti trhli, prisiljeni, mestoma osebno žaljivi. Predlagateljem ne uspe dokazati niti enega očitka, nobene kršitve delovnih obveznosti, nobenega nespoštovanja zakonov ali ustave. Ničesar,« je v odgovoru na vloženo interpelacijo poslancev SD danes dejal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. »Predlagatelji demonstrirajo zastarelo ideološki, strašljivo nedemokratičen in skrb vzbujajoče klientelističen pogled na izobraževanje, znanost, kulturo in šport.«

Žiga Turk je na novinarski konferenci predstavil odgovor na interpelacijo poslancev SD, ki so jo ti vložili proti njemu. Interpelacijo je v vseh točkah odločno zavrnil in vse očitke, razen enega, označil za neresnične. Poudaril je, da je v letu dni kot minister spoštoval ustavni red, deloval po svoji vesti in z vsemi močmi delal za blaginjo Slovenije.

Ne razume namena interpelacije

Turk je še povedal, da je ob vložitvi interpelacije sicer menil, da mu je dodeljena vloga poskusnega zajčka, na katerem bi se preverjala podpora vladi v državnem zboru. »Ko je bil dva dni kasneje sprejet dogovor nove koalicije o podpori novi mandatarki vlade, se je pokazalo, da je bil motiv interpelacije še nižji. In gledajoč posnetke s tiskovne konference gospe Potrata se človek skoraj ne more znebiti občutka, da so hoteli gospe narediti veselje. Sicer res ne razumem, kakšen namen bi lahko imela interpelacija v času, ko je bila stranka, ki je s svojimi podpisi omogočila interpelacijo s svojimi podpisi, intenzivno angažirana v pogovorih za konstruktivno nezaupnico in sestavo nove vlade. Ampak glede na to, da so podporo interpelaciji napovedale stranke, ki bodo kot izgleda tvorile jedro nove koalicije, je treba vsebino obtožb vseeno vzeti resno in nanje natančno odgovoriti.« Na več kot 60 straneh je Turk to tudi storil.

Odgovor na interpelacijo je minister Turk poslal vladi, od katere pričakuje »da ga bo podprla in da ga potem pošljemo v državni zbor«.

 

Deli s prijatelji