INTERPELACIJA

Turk: Zdaj bom tudi poskusni zajec

Objavljeno 12. februar 2013 15.26 | Posodobljeno 12. februar 2013 15.26 | Piše: T. L., STA

SD bo vložila interpelacijo zoper ministra Žigo Turka, še pred tem pa bo poskušala za interpelacijo dobiti podporo drugih strank.

Minister Žiga Turk je ponosen.

LJUBLJANA – Predsednik SD Igor Lukšič je na novinarski konferenci povedal, da bo SD najverjetneje do torka v državni zbor vložila interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Še pred tem pa bo poskušala za interpelacijo dobiti podporo drugih strank.

SD: Resor je vodil po zamisli ministra za finance

Po besedah Lukšiča so se za interpelacijo odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture. Prepričani so tudi, da Turk resorja ni vodil v prid področij, ki jih je pokrival, ampak »v prid idej in zamisli ministra za finance«. »Torej v smeri, kako zadeve zmanjševati, ne pa, kako jih okrepiti,« je dejal Lukšič.

Bodo druge stranke za?

Še pred vložitvijo interpelacije bodo po besedah predsednika SD zanjo poskušali pridobiti tudi podpise drugih strank, ki bodo lahko interpelacijo dopolnile še s svojimi očitki ministru.

Z interpelacijo želijo po besedah Lukšiča tudi »izmeriti«, ali v državnem zboru obstaja še »kakšna drugačna večina«, ki se do danes ni izkazala še na nobenem glasovanju. Da SD razmišlja o možnosti, da bi postopoma interpelirala ministra za ministrom in tako zrušila vlado, je sicer Lukšič napovedal že pred časom.

»Zdaj bom tudi poskusni zajec«

Žiga Turk se je na napovedano interpelacijo odzval na družabnem omrežju Twitter. Kot je zapisal, zdaj ne bo samo strelovod, pač pa »še poskusni zajec za oceno podpore vladi«. Ali se bo minister na interpelacijo odzval podrobneje, na ministrstvu niso mogli povedati, saj se minister trenutno udeležuje seje nacionalnega sveta za kulturo.

Deli s prijatelji